Meteo i Serveis
El pantà de Sau
Foto: El pantà de Sau | ACA
Sequera

Catalunya entra oficialment en fase d'emergència per Sequera

Actualitzat: Dijous, 1 de febrer de 2024. 12:49
Temps de lectura: 2 minuts
El pantà de Sau
Foto: El pantà de Sau | ACA

El Govern de la Generalitat anuncia aquest dijous l'entrada a la fase d'emergència de la sequera que afectarà uns sis milions de catalans. 

Per què és important? Els embassaments de Catalunya ja acumulen menys de 100 hm³ (un 16% de la seva capacitat), el límit marcat per declarar l'emergència per sequera. 

Què en sabem? El Govern ha decretat aquest dijous l’entrada en fase d’emergència al sistema Ter-Llobregat, del qual depenen 202 municipis i prop de 6 milions de persones.

  • "No havíem afrontat mai una sequera tan llarga i de tanta intensitat. Catalunya està patint la pitjor sequera del darrer segle", decreta. 
  • El president anuncia que s'han accelerat inversions i s'ha treballat amb els ajuntaments per millorar la xarxa d'aigua. "La situació actual ens obliga a fer un esforç extraordinari", ha afirmat mentre agraïa a tots els agents l'esforç, que ha permès, que Catalunya no entrés fa 15 mesos a la situació d'emergència.
  • Diu que gràcies als esforços fets, ara només el 50% de l'aigua que es fa servir surti dels embassaments, quan fa pocs anys era el 85%.
  • "És la primera vegada que el sistema Ter-Llobregat baixa del 16%" lamenta el conseller d'Acció Climàtica, David Mascort. 
  • El conseller ha volgut fer una crida a la tranquil·litat i la confiança davant d'aquesta situació. 
  • A més, Pere Aragonès també remarca la importància de crear consciència a tota la població: "Tota gota estalviada és aigua que tindrem per les setmanes vinents i mesos, i ho hem d'aplicar a tots els àmbits de la nostra vida". 
  • Mascort ha assegurat que les converses amb el ministeri "són molt fluides" i que si cal portar aigua a Barcelona, es portarà. 

Hi haurà sancions? Sobre les sancions als ciutadans que excedeixen el límit del consum, el conseller Mascort afirma que s'aplicaran les que correspongui. 

D'on venim? El pla especial de sequera del Govern preveia que l'arribada als 100 hectòmetres cúbics de capacitat als embassaments del sistema Ter-Llobregat estava prevista per a finals d'aquesta setmana, però es va avançar uns dies.

  • Les reserves actuals a les conques internes de Catalunya es troben ara al 15,80%. 

Per acabar: Consulta quines són les restriccions que entren ara en vigor a Catalunya i com t'afectaran