Societat
Mobilització contra el Govern per la sequera
Foto: Mobilització contra el Govern per la sequera | Twitter / @ecologistes
Sequera

Entitats ecologistes critiquen la gestió del Govern de la sequera: "Falta de transparència"

Temps de lectura: 3 minuts
Mobilització contra el Govern per la sequera
Foto: Mobilització contra el Govern per la sequera | Twitter / @ecologistes

Fins a 70 persones de 35 organitzacions ecologistes d'arreu de Catalunya es van reunir aquest dissabte a Arbúcies per celebrar-hi la tercera Cimera Social de l'Aigua, després que el Govern hagués anunciat noves mesures de la fase d'emergència per sequera. 

Per què és important? Un cop Catalunya entri en emergència per sequera, es posaran en marxa un seguit de restriccions arreu del territori per mitigar els efectes de la sequera i afectaran l'àrea de Barcelona i els municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella (Alt Empordà). 

Què diuen? "Aquest paquet no busca un estalvi, sinó assegurar l'aigua per les activitats econòmiques a costa de la preservació dels rius", critica el portaveu de la plataforma l'Aigua és Vida, Dante Maschio. 

  • Les entitats també denuncien el que consideren una "falta de transparència i opacitat" del Govern en la gestió de l'aigua per la sequera: "Des del 2021 s'apliquen restriccions als grans consumidors i encara avui aquestes dades no són públiques".
  • Els participants denuncien que el Govern no publiqui les dades de consum dels grans consumidors ni cap dada que confirmi l'eficiència de les restriccions: "No disposar d'aquesta informació no permet saber si s'ha generat estalvi i si les grans activitats econòmiques, que consumeixen més de la meitat de l'aigua de Catalunya, estan complint aquestes restriccions o no". 
  • El portaveu de la plataforma l'Aigua és Vida, denuncia que tot això "genera desconfiança en la gestió que aquest Govern fa de la sequera".

A la pràctica: Fent referència a les noves mesures anunciades per la fase d'emergència, les entitats critiquen que "l'única mesura addicional és una reducció dels cabals del Ter, el Llobregat i la Muga". Aquesta, diuen, és una mesura que "representa la mort pels rius i un impacte en la biodiversitat". 

  • Aquesta nova reducció, aplicada sobre l'anterior reducció dels cabals per sequera, suposa una reducció total del 94% de l'aigua dels rius: "S'està fent una gestió interessada per abastir primer el negoci de l'aigua".
  • També el Govern anunciava la setmana passada el projecte per portar aigua de l’Ebre al Priorat fins a l’embassament del Siurana. Actualment, des de l’embassament del Siurana surt el transvasament al pantà de Riudecanyes, on dona servei a l’abastament de Reus i el Camp de Tarragona. Les entitats consideren que “aquest transvasament és el que asseca la conca del Siurana i fa que no disposi d’aigua per als conreus propis del Priorat” i per això demanen “la retirada immediata del transvasament del Siurana a Riudecanyes i posar en marxa la regeneració d’aigua de la depuradora de Reus”. 

A més, el president de la Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, Carles Lumeras, titlla el negoci de les empreses embotelladores d'aigua d'"obscè".

  • "No es pot permetre que mentre hi comencen a haver restriccions i s'amenaça a la població amb més restriccions, surtin cada setmana d'Arbúcies milions de litres d'aigua a altres països", assenyala. "Cal canviar la llei perquè permeti que la governança de l'aigua i dels aqüífers profunds sigui comunitària i no monopolitzada per les multinacionals".
  • La membre del Grup de Defensa del Ter, Dolors Catalán, considera que la situació actual "és el resultat d'una mala gestió de l'aigua, que s'ha basat a satisfer les necessitats dels grans poders econòmics sense mesura". 

Per acabar: Els col·lectius celebren la moratòria a noves activitats econòmiques que facin un ús intensiu d’aigua, però consideren que "arriba tard i és insuficient" per estalviar aigua.