Societat
Aixeta i el pantà de Sau
Foto: Aixeta i el pantà de Sau
Sequera

Les restriccions per la sequera a Catalunya: què passarà quan s'entri en emergència?

Temps de lectura: 4 minuts
Aixeta i el pantà de Sau
Foto: Aixeta i el pantà de Sau

El Govern de Catalunya ha anunciat les restriccions que es posaran en marxa quan el territori entri en emergència per sequera i afectaran l'àrea de Barcelona i els municipis que depenen de l'embassament de Darnius Boadella (Alt Empordà). 

Per què és important? Catalunya pateix una situació de sequera extrema. Fa mesos que no plou i els embassaments catalans es troben al límit. 

Situació actual: Aquest dimarts, l'executiu català ha anunciat modificacions en les restriccions per la sequera quan Catalunya entri en estat d'emergència. 

  • El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha anunciat que encara no s'activa l'alerta per sequera perquè els embassaments no han baixat del 16% de la seva capacitat. 
  • Actualment, les reserves dels embassaments de les conques internes catalanes es troben al 16,23% de la seva capacitat. 
  • Tot i això, el conseller del govern de Pere Aragonès ha avisat que si es compleixen les previsions meteorològiques, i segueix sense ploure amb força, les restriccions es podrien aplicar d'aquí a 15 dies. 

Què en sabem? El Govern ha modificat algunes de les restriccions que va presentar en el Pla de Sequera i ha flexibilitzat algunes mesures per minimitzar l'impacte en els sectors més afectats, com la pagesia. 

Aquestes són les modificacions i restriccions puntuals del Pla Especial de Sequera: 

Ús d'aigua per a reg de jardins i zones verdes

  • Els ajuntaments podran regar jardins i zones verdes amb aigües freàtiques no potables i intentant fer el màxim estalvi possible. En cas que s'arribi a la fase d'emergència III, el reg només es permetrà per a la supervivència d'arbres singulars o monumentals. 

Ús d'aigua en camps esportius 

  • Es podran regar els camps esportius de gespa natural en fase d'emergència I sempre que s'utilitzin aigües freàtiques i qui s'estalviï un volum d'aigua equivalent a l'utilitzat en el reg. En cas d'arribat a la fase d'emergència II es podrà garantir el reg però amb el tancament total de les dutxes. 
  • En cas d'arribar a la fase d'emergència III, es prohibeix la utilització de les dutxes de les instal·lacions esportives.

Fonts ornamentals i llacs artificials

  • Queda prohibit l'ompliment total o parcial, excepte si és una bassa que serveix per refugi de fauna en perill d'extinció. 

Ompliment de piscines

  • En fase d'emergència queda prohibit l'ompliment total o parcial de tota mena de piscines excepte: en les fases I i II es permetrà reomplir parcialment les piscines cobertes en equipaments on es faci una pràctica esportiva federada. Per fer-ho, els equipaments hauran d'estalviar l'aigua usada per reomplir, com per exemple el tancament de les dutxes. 
  • També es permet l'ompliment i reompliment de piscines d'ús terapèutic dels hospitals, residències i centres d'educació especial. 
  • Les piscines amb aigua de mar es podran omplir totalment o parcialment sempre que es faci sense connexió a les xarxes d'abastament i sanejament. 

Restriccions de l'ús diari

  • Es prohibeix la neteja de qualsevol mena de vehicle, excepte en aquells establiments que comptin amb sistemes de recirculació de l'aigua. 
  • Es prohibeix la utilització de dutxes a les platges. 
  • Queden prohibits els actes lúdics, públics o privats, que comportin la utilització d'aigua que sigui apta per al consum humà, com ara pistes de gel, festes de l'escuma, jocs d'aigua o similars. 

Altres mesures d'estalvi del Pla de Sequera

  • Reducció del 80% del reg agrícola, del 25% dels consums d'aigua del sector de la indústria i reducció del consum d'aigua en els usos recreatius. 
  • Els ajuntaments poden limitar o prohibir l'ús d'aigua en instal·lacions esportives, públiques o privades i en espais lúdics. 
  • En entrar a la fase d'emergència, s'estableix un màxim de 200 litres per habitant i dia, que pot baixar als 160 en cas d'emergència extrema.