Meteo i Serveis
Embassament
Foto: Embassament | Agència Catalana de l'Aigua (ACA)
Sequera

Catalunya entrarà en emergència per sequera al gener, si no plou: Quines són les restriccions?

Temps de lectura: 2 minuts
Embassament
Foto: Embassament | Agència Catalana de l'Aigua (ACA)

El Govern es prepara per entrar en la primera fase d’emergència quan els embassaments arribin al 16% de la seva capacitat, previsiblement al gener. Aquesta entrada en fase d'emergència implicarà noves mesures d'estalvi d'aigua.

Per què és important? La Comissió Interdepartamental de la Sequera ha avaluat l'escassetat d'aigua a les conques internes de Catalunya i, després de constatar que la situació de les reserves és crítica, afegirà mesures complementàries a les previstes en el Pla Especial de Sequera per garantir l'aigua a la ciutadania.

Les noves mesures:

  • El Govern està estudiant que, un cop s'entri a la fase d'emergència, es prorrogui l’obertura o ampliació d’activitats en sectors com el turisme, la ramaderia intensiva i els usos industrials, amb l'objectiu de no incrementar la demanda d’aigua en l'actual context de sequera.
  • També es revisarà a la baixa els cabals ambientals en els rius Muga, Ter i Llobregat, amb l'objectiu de disposar més aigua als embassaments de les conques internes, que actualment estan al 17,7% de la seva capacitat.
  • També s'ha anunciat permetre als ajuntaments de regar arbres i tancar les dutxes dels equipaments esportius.

En detall: Tot plegat, amb l’objectiu d’allargar al màxim la disponibilitat de les poques reserves que hi ha actualment. 

  • El conseller d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, David Mascort, ha destacat que, en els últims dos anys, les mesures aprovades pel Govern han permès generar tanta aigua com un embassament de Sau ple i s’ha aconseguit endarrerir l’entrada en emergència pràcticament un any.
  • Mascort ha agraït a la ciutadania “l’esforç” per estalviar aigua no només a casa sinó també en el conjunt de les activitats econòmiques i socials.
  • Fruit d’aquest esforç, en els 122 municipis de les conques internes del Ter-Llobregat s’ha reduït el consum d’aigua un 12% aquest mes de novembre, en comparació amb el mateix mes de l’any passat.
Categoria: Meteo i Serveis