Meteo i Serveis
Un dels més 120 dofins que s'han trobat morts
Foto: Un dels més 120 dofins que s'han trobat morts | EFE/ Andre Coelho/Instituto Mamirauá
Canvi climàtic

Els efectes de la sequera: Més de 120 dofins morts a l'Amazones

Temps de lectura: 2 minuts
Un dels més 120 dofins que s'han trobat morts
Foto: Un dels més 120 dofins que s'han trobat morts | EFE/ Andre Coelho/Instituto Mamirauá

Més de 120 dofins morts han aparegut en els últims dies al llac Tefé, que sobresurt del riu Amazones. Uns fets provocats per la sequera i l'onada de calor que ha elevat la temperatura de l'aigua vuit graus per sobre de l'habitual.

Per què és important? L'Amazònia està patint una sequera històrica i devastadora que està deixant episodis sense precedents. És el pitjor succés d'aquest tipus que es recorda en almenys tres dècades.

Què en sabem? Els dofins que han mort eren el botó o dofí rosat, que està en perill d'extinció, i el tucuxi, una altra espècie de dofí fluvial que habita l'Amazones.

  • A la darrera setmana s'ha registrat un increment de la temperatura de l'aigua important, que ha provocat la mort de peixos que eren alimentació dels dofins.
  • Concretament, s'han registrat aigües de 40º a tres metres de profunditat, molt per sobre de la temperatura mitjana de 32º en el registre històric.
  • A banda de la mort de peixos, les altes temperatures podrien haver causat el sorgiment d'alguna substància tòxica a l'aigua que ha debilitat, encara més, als dofins.

Previsions: L'equip de biòlegs de l'Institut de Desenvolupament Sostenible Mamirauá treballa per retirar els darrers cadàvers de dofins del llac i posteriorment practicar necròpsies i enviar les mostres als laboratoris.

  • Als experts els preocupa que aquesta mena d'episodis es repeteixin durant el que queda de temporada seca a l'Amazones, ja que el seu pic es pot donar a mitjan octubre, però que el canvi climàtic amenaça d'allargar. 
  • L'equip de biòlegs es planteja traslladar dofins al riu Solimões, però aquesta solució es complica si s'acaba comprovant la presència d'alguna substància tòxica. També estan pendents dels dofins que queden i si mostren algun comportament estrany per poder rescatar-los i, si cal, medicar-los.

Amb xifres: El darrer cens de dofins que es va realitzar estimava entre 800 i 900 la població de dofins rosats i en 500 la de tucuxi, per la qual cosa la xifra de dofins morts és més que preocupant.