Meteo i Serveis
Pantà de Darnius Boadella a l'Alt Empordà
Foto: Pantà de Darnius Boadella a l'Alt Empordà | Wikipedia
Sequera

Catalunya activa l'emergència hídrica per sequera en dues unitats hidrològiques

Actualitzat: Dimecres, 2 d'agost de 2023. 12:12
Temps de lectura: 2 minuts
Pantà de Darnius Boadella a l'Alt Empordà
Foto: Pantà de Darnius Boadella a l'Alt Empordà | Wikipedia

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha declarat l'emergència hídrica per sequera a l'aqüífer Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes. 

Per què és important? Catalunya pateix una de les sequeres més importants de la seva història. La manca de pluges i les temperatures altes fa que els pantans i embassaments es trobin sota mínims. 

Què en sabem? Catalunya anuncia l'entrada en la fase d'emergència de l'aqüífer del Fluvià-Muga i de l'embassament de Riudecanyes a causa de l'esgotament de les reserves d'aigua a conseqüència de la manca de pluges dels últims mesos. 

  • L'ACA ha anunciat que limita l'aigua a 200 l/dia per persona. 
  • Ho ha anunciat aquest dimecres el director de l'ACA, Samuel Reyes, en roda de premsa.
  • S'activa aquestes mesures de manera preventiva per garantir l'aigua de boca.  

A la pràctica: L'activació de la fase d'emergència afectarà 22 municipis de l'Alt Empordà, que s'abasteixen de l'aqüífer Fluvià-Muga, i dos municipis del Baix Camps, dependents del pantà de Riudecanyes. 

  • Els municipis empordanesos afectats són: Agullana, L'Armentera, Capmany, Espolla, Garriguella, La Jonquera, Masarac, Mollet de Peralada, Palau-saverdera, Pau, Pedret i Marzà, Peralada, Sant Climent Sescebes, Sant Miquel de Fluvià, Sant Mori, Sant Pere Pescador, Torroella de Fluvià, Ventalló, Vilabertran, Viladamat, Vilajuïga i Vilamacolum.
  • Els dos municipis del Baix Camp són Riudecanyes i Duesaigües. 

Previsions: La mesura entrarà en vigor la setmana que ve, en el moment en què es publiqui la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC).

A més: També es proposa que l'embassament de Siurana, que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre, també adopti les mesures que contempli la fase d'emergència per garantir l'aigua de boca. 

Situació actual: L'aqüífer Fluvià-Muga ha assolit mínims històrics des de 2009.