Meteo i Serveis
Sequera

Per què la sequera encara preocupa tot i les últimes pluges a Catalunya?

Temps de lectura: 3 minuts

La Generalitat de Catalunya ha tornat a mostrar la seva preocupació per la situació de sequera que viu el territori, malgrat que les últimes pluges hagin permès recuperar fins a 30% de la capacitat dels embassaments.

Per què és important? L'actual sequera, per la seva intensitat i durada, s'està convertint en una de les més rellevants de les últimes dècades a Catalunya, i l'estat dels pantans n'és una clara mostra. Consulta el seu estat actualitzat dia a dia.

A fons: La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, ha justificat la preocupació per la sequera a Catalunya.

  • És cert que les pluges registrades durant els mesos de maig i juny han comportat un "petit repunt" de les reserves d'aigua a les conques internes catalanes (aquestes han arribat al 30% de la seva capacitat) i la situació d'emergència s'ha allunyat fins al mes de novembre.
  • Tanmateix, aquestes continuen sent escasses, mentre "els dies de calor encara estan per arribar".

Què diuen? Aragonès creu que, davant de l'escassetat de pluges i les altes temperatures, Catalunya ha "de canviar la manera de produir i de consumir aigua", i ha considerat que s'han de definir mesures tant a curt com a mitjà i llarg termini.

  • També ha fet una crida a la corresponsabilitat en l'estalvi dels recursos hídrics: "Cal fer un ús més eficient de l'aigua i determinar en funció dels usos de l'aigua les mesures necessàries per garantir que hi hagi aigua per a tothom".
  • A més, el president republicà ha reivindicat que "més enllà de garantir la producció d'aigua, el que cal millorar és l'ús" que se'n fa, i ha apel·lat al consens per aconseguir-ho.

En xifres: Segons l'últim informe de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) d'aquest dimarts, els embassaments de les conques internes catalanes han tornat a reduir la seva capacitat i se situen al 30,09%, 0,08 punts menys respecte a dimarts de la setmana passada, quan estaven al 30,17% de la seva capacitat.

  • El volum actual continua estant per sota del que hi havia per aquestes mateixes dates el 2022, quan els embassaments de les conques internes catalanes estaven al 49,20%.

A la pràctica: El Govern que encapçala Pere Aragonès ha fet una reunió de la Comissió Interdepartamental de Sequera en el matí d'aquest dimarts 11 de juliol. En ella, el president ha cridat a "preparar" Catalunya davant d'aquest tipus de fenòmens, que seran cada vegada més freqüents i intensos.

  • De la Taula Nacional de l'Aigua sortiran diferents grups de treball per àmbit i interès, perquè "cada sector pugui definir el seu pla de millora, amb més recursos i eficiència i aprofitant la innovació".
  • Mesures per anticipar sequeres futures com, per exemple, la millora d'estacions potabilitzadores, l'obertura d'ajuts per municipis per millorar el proveïment, i inversions per millorar l'eficiència en canals de risc, com el Canal d'Urgell (Lleida).

Previsions: Aragonès ha destacat que la Taula Nacional de l'Aigua ha "d'establir les bases del que ha de ser el futur Pacte Nacional de l'Aigua". També ha apuntat que una part de la gestió de l'aigua a Catalunya no depèn directament de la Generalitat, per la qual cosa "és necessari arribar a acords amb l'Estat".

Categoria: Meteo i Serveis
Etiqueta: Sequera