Meteo i Serveis
Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera
Foto: Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera | CREAF
Medi ambient

La sequera canvia la cara dels boscos catalans, que han patit el seu any més dur

Temps de lectura: 3 minuts
Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera
Foto: Un dels boscos amb gran quantitat d'arbres marrons afectats per la sequera | CREAF

El 2022 ha estat l’any amb més boscos afectats per sequera registrats a Catalunya des que se’n tenen dades. De fet, la sequera va anticipar la tardor per a molts boscos catalans l'any passat, quan van començar l'agost secs o sense fulles, deixant enrere el verd per donar pas a tonalitats marrons, impròpies tant de temps.

Per què és important? Els boscos i la seva imatge mostren d'una manera molt gràfica l'impacte de la sequera i les onades de calor a Catalunya. Tot plegat confirma un canvi de tendència, i és que aquest ha estat el segon any d’una sequera que, per la seva intensitat i durada, està esdevenint una de les més rellevants de les darreres dècades. 

En detall: L’informe DeBosCat 2022, la xarxa de monitoratge del Decaïment dels Boscos de Catalunya, ha registrat 33.072 hectàrees amb signes de patiment per sequera i calor extrema (decoloració de les fulles, caiguda de fulles o mort). 

  • Aquesta suma té en compte les afectacions pròpies de l’any 2022, que pugen fins a 10.477 hectàrees noves, però també les que ja estaven afectades i han empitjorat aquest any.

Visió global: El Deboscat mostra que les comarques de la meitat nord de Catalunya han estat les més afectades durant l’any 2022.

  • La comarca amb més superfície nova afectada és el Pallars Sobirà, amb més de 2.600 hectàrees. La segueixen de lluny Osona i el Berguedà amb 1.300 i 1.200 hectàrees, respectivament.
  • En general, si es mira tota la superfície registrada, tant la nova com la reincident, les comarques amb més afectació són la Noguera, el Berguedà, Osona, el Pallars Jussà i el Pallars Sobirà, que totes sobrepassen les 3.000 hectàrees. 
  • Per la seva banda, el Vallès Oriental, el Solsonès i el Bages estaven prou bé i s'havien anat recuperant, però aquest 2022 han empitjorat substancialment.

A la pràctica: Com és habitual, els planifolis (roures, alzines, faigs) registren molta més afectació que les coníferes (pins, avets). Tot i això, les coníferes mostren els efectes amb mesos (o anys) de retard i estan tenint una resposta davant de l'estrès per sequera que s’està observant aquest any 2023.

  • No tots lluiten igual contra la sequera: mentre els de fulla caduca tenen com a sistema de defensa deixar caure les seves fulles quan no aguanten més, d'altres redueixen molt la seva activitat i s'assequen, provocant aquest canvi d'imatge dels boscos.

Background: El 2021 va ser un any molt sec en què es va trencar la dinàmica dels anys 2018, 2019 i sobretot 2020 (un any especialment plujós), on els boscos s’estaven recuperant de la sequera de l’any 2016.

Categoria: Meteo i Serveis