Meteo i Serveis
Imatge del pantà de Sau al maig, visiblement buit
Foto: Imatge del pantà de Sau al maig, visiblement buit | Lourdes Casademont / ACN
Sequera

Activada l'emergència hídrica en dues unitats hidrològiques: així estan ara els embassaments

Actualitzat: Dimecres, 2 d'agost de 2023. 13:15
Temps de lectura: 3 minuts
Imatge del pantà de Sau al maig, visiblement buit
Foto: Imatge del pantà de Sau al maig, visiblement buit | Lourdes Casademont / ACN

L'actual sequera, per la seva intensitat i durada, està esdevenint una de les més rellevants de les darreres dècades a Catalunya, i l'estat dels pantans n'és una clara mostra. En un context de pluges que han caigut arreu del territori i ara que anem superant les successives onades de calor per l'estiu, els embassaments es troben lluny del volum que tenien ara fa un any, encara que s'han recuperat parcialment.

Per què és important? A finals d'abril, el Govern va declarar l'estat d'excepcionalitat a la conca del Segre per la forta sequera que travessa Catalunya. Més tard, aquest estat es va anar estenent a diversos municipis fins a arribar als 495 el mes de maig.

Amb xifres: Actualment i segons la darrera actualització de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA), durant el mes de juliol els pantans van assolir de mitjana el 27% de la capacitat.

  • Les reserves dels pantans de les conques internes, doncs, han abaixat 3 punts. Les tempestes de maig i juny semblava que feien millorar la situació, però Catalunya arrossega un dèficit de pluja molt important.
  • L'embassament de Darnius Boadella es troba al 21% de la capacitat; el de Sau al 23,9%; Susqueda al 28,4%; La Baells al 36%; La Llosa del Cavall al 25,7%; Sant Ponç al 37,9%; Foix al 53,3%; Siurana al 5,8%, i Riudecanyes al 5,3%.
  • Pel que fa a l'estat dels embassaments de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE), amb una capacitat superior als cinc hectòmetres cúbics, se situa al 37,21%, quan fa un any es trobaven a un 60,35% capacitat.

En imatges: Les pluges, tot i que escasses, han deixat algunes imatges espectaculars on es pot observar el gran canvi que han patit els pantans o rius.

  • En aquest cas concret, el fotoperiodista Pau Venteo (amb compte d'Instagram @Vdeventeo) comparteix una fotografia en què es comparen dues imatges del meandre del riu Ter, una del mes d'abril i l'altre del juliol. Les imatges parlen per si soles i mostren la recuperació parcial que indiquen les xifres.

Situació actual: L'Agència Catalana de l'Aigua ha hagut de declarar l'emergència hídrica per sequera a l'aqüífer Fluvià-Muga i al pantà de Riudecanyes.

  • L'ACA ha anunciat que limita l'aigua a 200 l/dia per persona.
  • L'activació de la fase d'emergència afectarà 22 municipis de l'Alt Empordà, que s'abasteixen de l'aqüífer Fluvià-Muga, i dos municipis del Baix Camps, dependents del pantà de Riudecanyes.
  • Consulta els municipis afectats per aquestes restriccions.

Què diuen? El passat juny, el Govern explicava que la sequera es troba en un punt "estable", però encara "insuficient" per revertir la situació.

  • La portaveu, Patrícia Plaja, destacava que l'escenari és "millor" que fa unes setmanes, després que les pluges del darrer mes i mig hagin incrementat en cinc punts el volum d'aigua dels embassaments, que ha passat del 25% al 30% de les reserves.

Què esperar? La previsió pel que fa a pluges és optimista. L'Organització Meteorològica Mundial ha declarat aquest dimarts 4 de juliol oficialment el fenomen de 'El Niño'.

  • Un fenomen relacionat amb l'escalfament global que farà pujar les temperatures marítimes i atmosfèriques, però que també farà ploure.
  • Tot plegat podria indicar que tindrem un estiu amb més pluges de l'habitual, de manera que arribarien l'aigua tan esperada per la pagesia, que intenta salvar algunes collites que s'han vist afectades per aquesta sequera.