Meteo i Serveis
L'embassament de Darnius Boadella al febrer de 2023
Foto: L'embassament de Darnius Boadella al febrer de 2023 | Geneeralitat de Catalunya
Sequera

Els pantans respiren gràcies a les darreres pluges: evolució dels embassaments a Catalunya

Temps de lectura: 2 minuts
L'embassament de Darnius Boadella al febrer de 2023
Foto: L'embassament de Darnius Boadella al febrer de 2023 | Geneeralitat de Catalunya

Les pluges dels darrers dies de març han permès acumular més de 50 litres per metre quadrat al Pirineu, el Prepirineu, el Montseny i sectors del Maresme i de l'Alt Empordà.

En detall: Les precipitacions han donat un respir als embassaments catalans, però encara no són suficients per resoldre la sequera a Catalunya. I és que segons l'AEMET, calen molts més episodis com aquests per fer augmentar significativament els embassaments.

Amb xifres: Els embassaments del sistema Ter-Llobregat, que abasteixen Barcelona i la seva àrea metropolitana i Girona i el seu entorn, han tornat a augmentar la seva capacitat situant-se al 16,92%, quan dimarts passat estaven al 16, 2%.

  • Els embassaments d'aquest sistema tenen actualment un volum de 103,59 hectòmetres cúbics, tot i que segueixen per sota de les xifres de l'any passat (26,66% i 163,15 hectòmetres cúbics).

D'altra banda, els embassaments de les conques internes de Catalunya ja han superat el llindar de l'emergència per sequera del 16% i se situen ja al 16,63% de la capacitat amb 115,49 hectòmetres cúbics d'aigua.

  • Els pantans segueixen igualment per sota de les xifres registrades l'any passat, quan estaven al 26,70% de la capacitat amb 185,43 hectòmetres cúbics d'aigua.

Tot i això, el conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, ha avisat que per aixecar l’emergència per sequera cal arribar al 27 o 28% als pantans de les conques internes.

  • “Si tenim previsió que hi hagi pluges i arribem a un percentatge important de les conques internes és possible que ens plantegem aixecar l’emergència”, ha dit a Catalunya Ràdio, però ha afegit que cal arribar a nivells com els de l’any passat en aquesta època de l’any.
  • Al seu parer, “no tindria sentit” aixecar-la amb els envasaments al 17 o 18% per tornar a decretar l’emergència al cap d’un mes i mig.
  • Cal que plogui, ha afegit, com els mesos de maig i juny de l’any passat. Sí que ha confiat que no s’entrarà en fase 2 d’emergència a l’estiu si plou una mica.

Categoria: Meteo i Serveis