Món Global
Detenció d'una dona a Moscou
Foto: Detenció d'una dona a Moscou | EFE
Incidents

Milers de detencions a Rússia per protestar contra l'anunci de Putin

Detenció d'una dona a Moscou
Foto: Detenció d'una dona a Moscou | EFE

El president rus ha anunciat aquest dimecres l'enviament de 300.000 reservistes al front de guerra contra Ucraïna, set mesos després d'iniciar l'atac.

Per què és important? A Rússia la negativa ciutadana a anar a combatre a la guerra es paga amb penes de presó. Després de l'anunci d'aquest matí de Vladímir Putin, en diverses ciutats del país els ciutadans s'han mobilitzat per sortir a protestar al carrer.

Què sabem?  L'organització de defensa dels drets civils OVD-Info confirma més de 1.000 detencions, amb les protestes encara en marxa o pendents de celebració en algunes ciutats.

  • La Fiscalia de Moscou adverteix que la participació en les manifestacions o la simple difusió de les convocatòries podria ser constitutiu d'un delicte, després de publicar-se a Internet les primeres crides.
  • La protesta més multitudinària és la que estava convocada a les 19.00 (hora de Rússia) a la ciutat de Sant Petersburg.

Què hi diuen? El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, afirma que la mobilització de Putin evidencia els problemes de les forces armades russes.

  • "Ja sabem que han mobilitzat els cadets, nois que no saben lluitar i que no han pogut ni tan sols completar la seva formació", ha declarat Zelenski
  • Un manifestant a la concentració de la ciutat de Novossibirsk, una de les més reeixides fins ara, crida a la policia: "No vull morir per Putin ni per vosaltres"

A tot això: Els bitllets d'avió per abandonar Rússia en les properes hores s'han exhaurit. De fet, l'anunci de Putin i l'amenaça llançada a Occident de prémer el botó nuclear ha comportat el bloqueig de les rutes aèries que connecten amb el país.

En detall: A Internet han augmentat les cerques relacionades amb maneres d'evitar una potencial crida a anar a combatre a la guerra, i també les possibls rutes per fugir del país.

Categoria: Món Global