Món Global
Foto: | Europa Press / H. Bilbao
Energia

Espanya exporta més gas que mai a Itàlia per la desconnexió de Rússia

Foto: | Europa Press / H. Bilbao

Les exportacions de gas natural d'Espanya cap a Itàlia han assolit nivells rècord en ple context de desconnexió energètica europea de Rússia.

Per què és important? Europa destina els seus esforços a reduir el consum i la dependència del país de Vladímir Putin com a resposta a la guerra a Ucraïna. Tot, en un context d'encariment creixent del preu de l'energia per la inestabilitat del moment.

Al detall: 

  • Les exportacions de gas a Itàlia a l'agost han arribat als 2.549 GWh, segons dades de la Corporació de Reserves Estratègiques de Productes Petroliers (Cores).
  • Espanya envia a Itàlia el 36,4% de tot el gas que exporta a l'exterior.
  • No hi ha cap gasoducte que connecti els dos països, així que l'enviament de gas natural es fa en vaixells metaners.

Context:

  • Espanya és un dels països que menys depenen de Rússia. Gairebé no n'importa: la majoria del gas que consumim ve dels Estats Units (un 26,5%) i Algèria (24%).
  • Per la seva part, el 46% del gas fet servir a Itàlia fins ara era rus; en depenia més que països com França. Ara, ho ha aconseguit reduir al 10%.

Tanmateix: El país italià ha reactivat les importacions de gas rus. Ho ha fet fa pocs dies, amb Gazprom i a través d'Àustria.

Què diuen: "Rússia provoca un greu dany econòmic perquè sap que el nostre consum depèn molt del país i que és difícil de substituir", ha dit a Euronews Davide Tarabelli, expert en energia.

Mentrestant: Europa ha aconseguit omplir un 90% les seves reserves de gas. Tot i així, alguns experts creuen que no n'hi ha prou per passar l'hivern sense dependre de Putin perquè el consum de països com Itàlia és més gran que la quantitat reservada per a ells.

A més: 

  • El segon país que més gas rep d'Espanya és França, amb 2.309 GWh, el 33% del total.
  • L'Estat ha exportat 7.001 GWh a l'exterior a l'agost: un 20,9% més respecte al mateix mes de l'any passat.

La incògnita: Cal esperar per veure com gestionarà la situació el nou govern que surti de les eleccions guanyades per l'extrema dreta de Giorgia Meloni. També si continuarà amb la política de reducció de dependència del gas rus o, pel contrari, l'aixecarà.