Món Global
Foto: | ACN
Energia

Putin vol assegurar-se la dependència europea reactivant el Nord Stream 2

Foto: | ACN

Vladímir Putin, president de Rússia, vol assegurar-se que Europa segueix depenent del gas rus i ha proposat enviar-ne pel gasoducte Nord Stream 2 i fer una central a Turquia.

Per què és important? Els estats membres tracten de desconnectar-se de Rússia per por que Putin tanqui l'aixeta del gas a l'hivern com a resposta a les sancions europees contra la invasió a Ucraïna.

La proposta. En una conferència sobre energia celebrada a Moscou, ha proposat:

  • Continuar enviant gas a Europa a través de la part que no ha quedat danyada del gasoducte Nord Stream 2. Aquest és un dels dos conductes que uneixen Rússia i Alemanya, i ha estat atacat recentment.
  • El president rus també ha suggerit redirigir el flux del gas i fer-lo arribar al continent via Turquia a través del Mar Negre. Allà, hi construiria un gran 'hub' energètic.

Què ha dit?

  • Putin ha explicat que la pilota "està ara a la teulada de la Unió Europea". També que només adoptaria aquesta estratègia "si econòmicament està justificada".
  • També ha assenyalat els Estats Units, Polònia i Ucraïna com a principals beneficiats d'una "acció de terrorisme internacional", referint-se a l'atac al Nord Stream.

Reaccions: El govern alemany ha descartat per complet aquesta possibilitat. "Ja hem vist que Rússia no és un proveïdor energètic fiable", ha apuntat la portaveu de l'executiu, Christiane Hoffmann.

Context: Alemanya ja va frenar el projecte el Nord Stream 2 el febrer passat, coincidint amb l'escalada de tensions per part de Rússia a Ucraïna i que, posteriorment, va acabar derivant en la guerra.

Mentrestant: Preocupa una fuga a l'oleoducte de Druzhba, el més llarg del món i clau per al subministrament del centre d'Europa.