Món Global
Foto: | Europa Press
Drets de les dones

Jutjades 516 manifestants a l'Iran i quatre s'enfronten a pena de mort

Foto: | Europa Press

La justícia de l'Iran ha acusat 516 persones que es van manifestar contra el règim en les protestes pels drets de les dones i contra els dirigents iniciades amb l'assassinat de Mahsa Amini en mans de la policia. Quatre de les persones, de moment, s'enfronten a pena de mort.

Per què és important? Continua sense saber-se del cert quantes persones han estat detingudes i quantes han mort, però l'ONG Iran Human Rights calcula que han perdut la vida unes 108 persones, i que 12.500 han estat empresonades.

Per què? El fiscal de Teherán, Ali Salehi, va anunciar que la capital acusa 315 persones per "intenció d'actuar contra la seguretat del país", per fer "propaganda contra el sistema" i per "pertorbar l'ordre públic".

  • Quatre persones s'enfronten a pena de mort per "enemistat amb Déu", un dels càrrecs més greus que es pot imposar al país. També se'ls acusa d'"ús d'armes per atemorir a la societat, ferir a membres de les forces de seguretat, provocar incendis i destruir propietats públiques i privades".

Background: Les protestes a l'Iran van començar arran de la mort de la jove activista de 22 anys Mahsa Amini. Va ser apallissada després de ser detinguda per la policia de la moral per dur el hijab mal posat.

  • Des d'aleshores la lluita feminista s'ha apoderat dels carrers del país i la insurrecció és part essencial d'aquesta.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Manifestacions