Món Global
Foto: | Europa Press
Guerra d'Ucraïna

Rússia suspèn l'acord que permetia exportar cereals des de ports ucraïnesos

Foto: | Europa Press

El Ministeri de Defensa rus ha anunciat la suspensió de l'acord per a l'exportació de cereals ucraïnesos a través dels ports del mar Negre en represàlia per l'atac d'aquest dissabte contra vaixells de la Flota del Mar Negre amb base al port de Sebastopol.

Per què és important: Segons les Nacions Unides, el pacte havia salvat 100 milions de persones de caure en l'extrema pobresa. L'acord, acompanyat d'un permís per a l'exportació de fertilitzants russos, havia facilitat la sortida de 9 milions de tones de gra i ha contribuït a rebaixar significativament el preu del blat.

Què diu Rússia: 

  • "S'ha repel·lit l'atac terrorista contra l'exterior de Sebastopol. Quatre vehicles marins no tripulats han estat destruïts amb armament naval i aviació naval de la Flota del Mar Negre".
  • "Rússia té intenció de cridar l'atenció a la comunitat mundial, inclòs el Consell de Seguretat de l'ONU, sobre una sèrie d'atacs. terroristes contra la Federació Russa al mar Negre i al mar Bàltic i en què està implicat el Regne Unit".

Què diu Ucraïna:

  • "Havíem advertit ja sobre els plans de Rússia per arruïnar la Iniciativa per al Gra del Mar Negre".
  • "Ara Moscou utilitza un pretext fals per bloquejar el corredor de cereals que garanteix la seguretat alimentària de milions de persones".
  • "Faig una crida a tots els països perquè exigeixin a Rússia que aturi els seus 'jocs de la fam'".

D'on venim: L'atac denunciat per Rússia ha començat a les 4.20 hores de Sebastopol i hi han participat nou vehicles aeris no tripulats, així com amb set drons marins autònoms, segons l'exèrcit rus, que també assenyala que hi van col·laborar "especialistes britànics.