Món Global
Foto: | Europa Press
Pròxim Orient

Israel vota per cinquè cop en quatre anys per sortir del bloqueig polític

Foto: | Europa Press

Els israelians estan cridats a votar per cinquè cop en menys de quatre anys davant d'un bloqueig polític que s'ha enquistat al Knéset. Les mirades estan posades en el possible retorn de l'exprimer ministre Benjamin Netanyahu, que va perdre les eleccions el 2021 després de 12 anys al poder.

Per què és important? La societat israeliana busca estabilitat política enmig d'una crisi que ha augmentat el cost de la vida.

Situació actual: Formar govern a l'Israel és un gran mal de cap per la igualtat de força que tenen el bloc de l'actual primer ministre, Yair Lapid, i el de l'exprimer ministre Netanyahu. A més del desmembrament de l'esquerra i el vot àrab.

  • Les últimes enquestes donen igualtat als dos blocs i que cap podria conformar la majoria necessària per governar. De fet, atorgaren 60 escons, un menys de la majoria, a Netanyahu.

En dades: Israel és el país del món que més comicis ha celebrat des de 1996, un cada 2,4 anys, segons una anàlisi de l'Institut Israelià per a la Democràcia.

D'altra banda: El partit de Netanyahu, el Likud, necessita els partits més escorats a la seva dreta, és a dir, d'extrema dreta. És per això que partits obertament racistes, antiàrabs i homòfobs, que abans eres una minoria, ara les enquestes donen entre 14 i 15 escons a la coalició Sionisme Religiós.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Eleccions