Món Global
Foto: | ACN
Estalvi energètic

Les reserves de gas a la UE superen amb escreix el 80% fixat per Brussel·les

Foto: | ACN

Les reserves de gas al conjunt de la Unió Europea han superat amb escreix l'objectiu del 80% que va fixar la Comissió Europea i al qual s'havia d'arribar abans de l'1 de novembre de 2022 per garantir el subministrament durant l'hivern.

Per què és important? Europa, i Espanya, travessa una greu crisi energètica i una inflació històrica per la guerra d'Ucraïna. De fet, els països europeus s'esforcen per deixar de dependre del gas de Rússia per si el govern de Vladímir Putin tanca l'aixeta.

En profunditat: Segons les últimes dades recollides per l'associació Gas Infrastructure Europe (GIE), referents al 25 d'octubre, els dipòsits de gas als estats membres es troben a gairebé el 94% de la seva capacitat, molt per sobre els nivells del 35% just abans de l'inici de la guerra d'Ucraïna i també superior als registres de l'any passat, que se situaven al voltant del 75%. 

D'altra banda: A la Unió Europea, pràcticament tots els estats han aconseguit assolir l'objectiu del 80%. L'única excepció és Letònia, amb les reserves al 57%.

  • Alguns països com Portugal, Bèlgica o França freguen el 100%.

Tot i això: Els experts alerten que l'estalvi energètic continuarà sent igual de necessari i vaticinen que els preus es mantindran elevats.

  • La tasca ha sigut "tot un repte", en un mercat on l'oferta d'energia és més aviat escassa i sempre sota l'amenaça de possibles talls de subministrament per part de Rússia. A més, assenyalen que Europa ha tingut certa fortuna per ser capaç de complir amb l'exigit en un temps relativament curt.
Categoria: Món Global