Món Global
Nens al campament d'Al Hol, a Síria
Foto: Nens al campament d'Al Hol, a Síria | CHRIS HUBY / Europa Press
Terrorisme

Els EUA demanen a Espanya repatriar les "vídues gihadistes" de Síria

Nens al campament d'Al Hol, a Síria
Foto: Nens al campament d'Al Hol, a Síria | CHRIS HUBY / Europa Press

El govern dels Estats Units pressiona perquè Espanya repatriï a les anomenades "vídues gihadistes" amb nacionalitat espanyola que van marxar a Síria amb combatents de l'Estat Islàmic durant la guerra. També ha demanat el retorn de tots els menors a càrrec seu, independentment d'on van néixer.

Per què és important? Amb la caiguda d'Estat Islàmic, milers de combatents i les seves famílies van ser detingudes a camps de detenció kurds i a presons iraquianes. Alguns d'ells són estrangers, que esperen ser repatriats pels seus país d'origen.

Situació actual: La branca militar kurda, coneguda com a Forces Democràtiques Sirianes (FDS), són les encarregades de gestionar els campaments. Compten amb el suport logístic i econòmic dels Estats Units i de diverses ONG.

  • Al camp de detenció d'Al Hol hi viuen encara 56.000 persones, la meitat d'ells nens, segons un informe de Nacions Unides publicat el juny del 2022.
  • De tots ells, més de 10.000 són estrangers de 60 països diferents.
  • Una cinquena part dels entre 230 i 235 combatents terroristes estrangers que es van desplaçar des d'Espanya a Síria i l'Iraq –excepcionalment a altres àrees de conflicte a Mali o Filipines– ha tornat.

Al detall:

  • Funcionaris del Ministeri d'Afers Exteriors espanyol van visitar Al Hol el passat juliol per tal d'entrevistar-se amb les dones i "establir les condicions per procedir a la repatriació, una vegada es compleixin les condicions de seguretat".
  • No han fet públic el nombre oficial de persones a repatriar. Les últimes dades són de setembre del 2019, quan l'Audiència Nacional va emetre ordres de detenció contra quatre dones -tres espanyoles i una marroquina- que tenien en aquelles dates 17 menors a càrrec seu.

D’on venim? 

  • El juny de 2022, l'ONU estimava que el total de morts civils a la guerra de Síria arriba fins als 300.000.
  • Més de la meitat d'aquesta població està ara desplaçada de les seves llars, internament a Síria o com a refugiats a l'estranger.

A partir d'ara: Un cop retornades a Espanya, la majoria de dones s'enfronten a causes judicials pendents per delictes relacionats amb terrorisme, ja que moltes van viatjar voluntàriament a Síria per unir-se a Estat Islàmic.

 

Categoria: Món Global
Etiquetes: Guerra Terrorisme