Món Global
Pedro Sánchez a l'anterior cimera pel clima a Glasgow
Foto: Pedro Sánchez a l'anterior cimera pel clima a Glasgow | Fernando Calvo / Moncloa / Europa Press
Cimera pel clima

L'Aliança contra la Sequera, la proposta de Sánchez per la COP27

Pedro Sánchez a l'anterior cimera pel clima a Glasgow
Foto: Pedro Sánchez a l'anterior cimera pel clima a Glasgow | Fernando Calvo / Moncloa / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, juntament amb el president del Senegal, Macky Sall, aprofitarà la Conferència Internacional pel Clima COP27 per anunciar el llançament de l'Aliança contra la Sequera.

Per què és important? La COP27, celebrada durant aquesta setmana a Sharm el Sheij (Egipte), té com a objectiu reforçar el compromís de tots els països per contenir el canvi climàtic.

Context:

  • A Espanya, l'any hidrològic 2021-2022 ha estat el tercer més sec des que es tenen registres, en els darrers 61 anys.
  • Es calcula que a la pròxima dècada, països com Sudan de Sud seran inhabitables per l'ésser humà.
  • Fenòmens meteorològics com la sequera i la desertificació produiran grans moviments de persones i crisis de refugiats, segons alerta l'ONU. 

Els objectius: La finalitat és establir una plataforma política que reuneixi les iniciatives que ja hi ha a escala internacional, regional, nacional i local en la matèria. També vol impulsar mecanismes de resiliència que permetin als països estar més ben preparats davant de fenòmens de sequera extrema.

Al detall: La iniciativa veurà la llum oficialment aquest dilluns després que el president l'anunciés durant la seva intervenció a l'Assemblea General de l'ONU al setembre.

  • Es posarà en marxa en col·laboració amb la Convenció de l'ONU de Lluita contra la Desertificació, segons han precisat fonts de la Moncloa.

Què diuen? Fonts del govern espanyol asseguren que diversos països, entre ells els Estats Units i altres potències europees, africanes i asiàtiques han comunicat que se sumaran a la iniciativa.

  • A última hora de la tarda, Sánchez intervindrà davant del plenari per donar a conèixer nous compromisos amb relació als detalls de la proposta, com l'adaptació, els costos i danys i el finançament.

Visió global:

  • La cimera celebrada l'any passat a la ciutat escocesa de Glasgow va ser qualificada per alguns de "fracàs", ja que no es va acabar concretant un pla contundent per eliminar l'ús del carbó.
  • El compromís que es busca aquest any passa per evitar que la temperatura del planeta no augmenti en més de dos graus centígrads respecte als nivells preindustrials i, alhora, intentar mantenir aquest increment per sota els 1,5 graus.

A més: La COP27 reunirà al voltant de 200 líders polítics d'arreu del món, entre els quals hi haurà el president nord-americà Joe Biden; la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, o el recentment nomenat primer ministre del Regne Unit, Rishi Sunak.