Món Global
El president del Estats Units, Joe Biden, en un míting a Dayton
Foto: El president del Estats Units, Joe Biden, en un míting a Dayton | Jintak Han / Europa Press
Estats Units

Les raons per les quals els demòcrates financen candidats pro Trump

El president del Estats Units, Joe Biden, en un míting a Dayton
Foto: El president del Estats Units, Joe Biden, en un míting a Dayton | Jintak Han / Europa Press

Segons una investigació del Washington Post, el partit demòcrata dels Estats Units va destinar 53 milions de dòlars a campanyes de candidats d'extrema dreta durant les primàries internes republicanes. Entre els finançats hi ha candidats que neguen els resultats de les eleccions de 2020.  

Per què és important? D'aquestes eleccions legislatives sortiran renovades la Càmera de Representats i un terç del Senat. Joe Biden es juga la majoria al Congrés i Trump vol aprofitar aquestes eleccions per presentar la seva candidatura. 

Com funciona? Tot es produeix en el moment d'escollir el candidat del partit republicà que es presentarà en cada estat al Congrés. 

  • En aquest procés intern, els demòcrates financen, de manera anònima, el candidat amb menys experiència política i un discurs més extremista.
  • L'estratègia, segons el diari nord-americà, busca perfils que mobilitzin el vot demòcrata i, per tant, més fàcils de guanyar a les eleccions.

A la pràctica: Els fons demòcrates serveixen per pagar, entre d'altres, anuncis a televisió i xarxes.

  • Alguns d'ells criden l'atenció sobre les opinions dures d'un candidat republicà sobre l'avortament, les armes i l'expresident Donald Trump. Missatges que ressonen amb els votants de les primàries conservadores.
  • En altres casos, els demòcrates han publicat anuncis atacant candidats republicans considerats més difícils de derrotar a les eleccions generals d'una manera que els podria erosionar el suport a les primàries republicanes.

A quins estats afecta?

Al detall: La despesa total demòcrata augmenta a uns 53 milions de dòlars, on destaca el cas d'Illinois. Allà, l'Associació de Governadors Demòcrates (DGA) va gastar 34,5 milions de dòlars en la campanya de Darren Bailey, que finalment s'enfrontarà al governador demòcrata J.B. Pritzker. 

Què diuen? 

  • "Tenint en compte el greu mal que farien els republicans amb una majoria a qualsevol de les cambres del Congrés o amb el poder a un estat, ningú no ha de demanar disculpes per fer el que creu i fer que els candidats demòcrates més possibilitats de guanyar", declara Geoff Garin, propietari d'una empresa que realitza enquestes pel partit demòcrata, al Washington Post.

Tot i això: Aquestes tàctiques han rebut crítiques des de dins del partit de Joe Biden. Moltes veus demòcrates han alertat que l'estratègia pot ser contraproduent i donar impuls a discursos perillosos per la mateixa democràcia estatunidenca. 

  • "Estem jugant amb el foc", explica l'exlíder demòcrata de la Cambra Richard Gephardt, contrari a aquestes tàctiques. "És una línia vermella. Hem de protegir la democràcia. La democràcia és una cosa fràgil", afegeix.

En context: La llei de finançament de partits polítics ha estat criticada per la falta de transparència. Els candidats no han de declarar qui són els seus donant ni d'on han tret els fons per les seves campanyes. 

Categoria: Món Global