Món Global
Eleccions

Primera governadora a Nova York i un congressista de la generació Z als EUA

Alguns dels resultats més interessants de les eleccions de mig mandat dels Estats Units són la victòria de Kathy Hochul, primera dona governadora de Nova York i Maxwell Alejandro Frost, primer congressista de la generació Z, amb 25 anys, per Orlando, Florida. També cal destacar el primer governador negre mai escollit a Maryland.

Per què és important? L'escrutini dels comicis encara està en curs. La cursa per assolir el control del Congrés i el Senat està sent renyida.

  • Entre les victòries n'hi ha d'esperades i de sorprenents i, algunes, marquen un canvi rellevant per alguns estats.

Nova York: La governadora Kathy Hochul s'ha convertit en la primera dona a ocupar aquesta posició. Des d'agost de 2021 Hochul ja exercia com a governadora, perquè el seu predecessor va dimitir.

  • L'oposició va carregar contra ella, deslegitimant-la per no haver estat votada.
  • Ara, en ser elegida es converteix oficialment en la primera dona governadora de Nova York.
  • S'ha imposat davant el republicà Zeldin, pròxim a Trump i amb un discurs extremista sobre la ciutat de Nova York.

Orlando: El demòcrata Maxwell Alejandro Frost és el primer congressista de la generació Z. Té 25 anys que és el mínim requerit per la Constitució per poder ocupar un escó.

  • És conegut per la seva posició com a activista contra les armes. S'hi va implicar, sobretot, després de sobreviure a un atac amb violència armada.
  • El seu discurs de campanya s'ha centrat en temes que preocupen a joves com ara el canvi climàtic, l'avortament i la sanitat universal.

Maryland: Wes Moore és el nou governador demòcrata d'aquest estat. És el primer home negre en ser escollit. Ha superat al republicà Dan Cox, que tenia el suport de Trump, i ha canviat el color de l'estat, fins ara governat per republicans.

  • Ex-veterà de l'exèrcit estatunidenc i executiu d'una fundació contra la pobresa, s'estrenarà ara en política.

Nancy Pelosi: La presidenta del Congrés ha sigut reelegida al districte 11 de California, però ha d'aclarir encara cap a on es dirigeix el seu futur en política.

  • Amb 82 anys, Pelosi no ha aclarit si continuarà al capdavant del partit en el nou Congrés.

Alexandria Ocasio-Cortez: La coneguda congressista pel districte 14 de Nova York es mantindrà al càrrec en ser reelegida. S'ha imposat amb una àmplia majoria amb el 70,6% dels vots.

Categoria: Món Global