Món Global
Ciutadans votant a les eleccions de mig mandat dels EUA
Foto: Ciutadans votant a les eleccions de mig mandat dels EUA | Europa Press
Eleccions

Resultats ajustats als EUA: Els demòcrates aturen l'onada vermella

Ciutadans votant a les eleccions de mig mandat dels EUA
Foto: Ciutadans votant a les eleccions de mig mandat dels EUA | Europa Press

El recompte de les eleccions de mig mandat als Estats Units ja està acabant. El control del Congrés penja d'un fil, demòcrates i republicans es juguen els últims escons per guanyar una majoria simple a la Cambra de Representants. Fins ara, els blaus han aconseguit aturar l'onada vermella a la qual aspiraven els republicans.

Al Senat els resultats estan molt renyits amb un empat d'escons. Les previsions apunten que continuarà sota control demòcrata.

Aquestes eleccions de mig mandant determinaran com seran els dos anys de presidència que li queden a Joe Biden, que es podrien complicar.

Per què és important? S'ha votat la renovació completa del Congrés, i un terç del Senat.

  • Fins ara, els demòcrates de Biden tenien el control d'ambdues cambres. Al Congrés amb una estreta majoria i al Senat amb un empat en escons que trencava el vot de la vicepresidenta demòcrata, Kamala Harris.
  • Les previsions atorguen la victòria al Congrés per als republicans i el manteniment del control demòcrata al Senat.
  • Aquest resultat implicaria posar traves per poder aprovar lleis, ja que el procés legislatiu es podria convertir en un joc de ping-pong entre cambres.

Primers resultats: De moment, els estats clau estan mantenint el color dels seus representants al Senat, excepte Pennsilvània on hi ha hagut un canvi en favor dels demòcrates. Els resultats són molt renyits.

  • Pennsilvània: Jhon Fetterman s'imposa com a senador a Pennsilvània i canvia el color de l'estat, fins ara republicà. És, per ara, un dels resultats més importants, ja que és l'únic estat clivella que ha canviat de color. El candidat demòcrata ha guanyat amb una estreta victòria.
    • Pel que fa al Congrés, la victòria s'ha mantingut en mans demòcrates amb el candidat Josh Shapiro.
  • Florida: El candidat Ron DeSantis, republicà, ha estat reelegit amb una còmoda victòria. DeSantis podria enfrontar-se a Trump en unes possibles primàries republicanes per a ser el candidat del partit en les eleccions presidencials de 2024.
  • Texas: Un resultat dur per als demòcrates que han perdut la representació al congrés davant un arrasador 85% de vots per al republicà Vicente Gonzalez. La crua campanya ha posat aquest estat al punt de mira mediàtic.
  • Els candidats demòcrates al Senat tenen avantatge als estats clau d'Arizona, Nevada i Geòrgia. Encara continua el recompte.
  • Als comicis a governador, candidats favorables a Trump han perdut a Wisconsin i Michigan, estats on els demòcrates no eren especialment forts.

En profunditat: Els republicans esperaven una victòria aclaparadora i que candidats extremistes i negacionistes de les eleccions de 2020 guanyessin territori. Si bé, no està sent el cas, i molts candidats amb aquests perfils no estan obtenint els resultats esperats.

Perfils destacats: El demòcrata Maxwell Alejandro Frost té 25 anys i s'ha convertit en el congressista més jove del Congrés nord-americà. Ha guanyat escó per Orlando, Florida.

  • La coneguda congressista de Nova York, Alexandria Ocasio-Cortez ha renovat la seva posició pel districte 14 de la ciutat.
  • Kathy Hochul ha estat la primera dona a ser elegida governadora de Nova York. Tot i que ja ocupava la posició, ho feia només com a substituta del seu predecessor que va dimitir. Ara, ha estat votada.

Què esperar: Els resultats finals s'obtindran al llarg del dia. Moltes anàlisis apunten que no són bones notícies per a la ja previsible candidatura de Donald Trump a les eleccions presidencials de 2024.

Categoria: Món Global