Món Global
Dona votant a localidad de Reading, en Pensilvania
Foto: Dona votant a localidad de Reading, en Pensilvania | MIGUEL JUAREZ LUGO / ZUMA PRESS / EUROPA PRESS
Eleccions

Avortament, armes... Què més voten els americans a les legislatives?

Dona votant a localidad de Reading, en Pensilvania
Foto: Dona votant a localidad de Reading, en Pensilvania | MIGUEL JUAREZ LUGO / ZUMA PRESS / EUROPA PRESS

A més de renovar els 435 congressistes de la Cambra de Representants i una tercera part del Senat, a les eleccions de mig  termini americanes d'aquest 8 de novembre també es voten lleis concretes d'àmbit estatal.

Per què és important? Als Estats Units, els diferents estats tenen un gran poder i poden legislar en matèria d'accés al vot, control d'armes de foc, avortament o la pena de mort.

Com funciona?  Aquestes lleis, amb una forta càrrega moral, s'acostumen a votar directament en forma de referèndum el dia de les eleccions, siguin de mig termini o presidencials.

  • Als Estats Units no existeix cap carnet d'identitat. Per votar, els ciutadans s'han d'inscriure prèviament, i els requisits canvien depenent de l'estat.
  • En alguns estats del sud, per exemple, demanen tenir passaport o carnet de conduir per poder votar, el que limita l'accés, sobretot, a sectors vulnerables de la població com dones, persones d'edat avançada i afroamericans.

A més: El 24 de juny de 2022, el Tribunal Suprem dels EUA va anul·lar el dret a l'avortament, que ara queda en mans de les càmeres pròpies dels estats.

A la pràctica:

  • Connecticut i Arizona votan si permeten la votació anticipada i augmenten els requisits d'identificació per demanar el vot.
  • A Iowa, una iniciativa proposa consagrar els drets de les armes en una esmena a la constitució de l'estat que declara que la capacitat dels residents "de tenir i portar armes no s'infringirà".
  • L'Oregon, però, podria convertir-se en un dels estats amb les restriccions més estrictes a les armes. Si s'aprova la mesura, les persones que intentin obtenir un permís hauran de passar una comprovació d'antecedents, empremtes dactilars, pagar una quota i realitzar un curs de seguretat.
  • Dakota del Nord, Dakota del Sud, Missouri i Maryland voten si legalitzar parcialment l'ús de marihuana.
  • A Colorado, que va ser un dels primers estats a legalitzar la marihuana per a ús recreatiu, els votants decideixen si despenalitzar els bolets psicodèlics i permetre l'accés restringit a les persones de 21 anys o més.
  • Els votants de Califòrnia, Kentucky, Michigan i Vermont també decidiran si l'avortament està protegit com a dret segons les constitucions dels seus estats.

Per acabar: Les iniciatives electorals sobre aquesta sèrie de qüestions ofereixen l'oportunitat de prendre la temperatura del país, especialment quan es tracta d'accés a la votació.

Categoria: Món Global