Món Global
Saeed Piramoon, jugador iranià de futbol platja que va fer un gest en defensa de les protestes en un partit
Foto: Saeed Piramoon, jugador iranià de futbol platja que va fer un gest en defensa de les protestes en un partit
Drets i llibertats

Esportistes d'elit i actrius iranianes se sumen a les protestes

Saeed Piramoon, jugador iranià de futbol platja que va fer un gest en defensa de les protestes en un partit
Foto: Saeed Piramoon, jugador iranià de futbol platja que va fer un gest en defensa de les protestes en un partit

Els esportistes més reconeguts de l'Iran han mostrat el seu suport a les protestes pels drets de les dones i contra el govern que continuen al país. A més, l'actriu iraniana Taraneh Alidoosti, entre altres actrius, ha penjat una fotografia a les seves xarxes socials sense hijab i amb un cartell que mostra el lema de la revolta "Dones, vida, llibertat".

Per què és important? Són exemples de com la insurgència està arribant a totes les escales socials i transcendint la revolta social al carrer.

Què han fet? El jugador de futbol platja Saeed Piramoon va imitar el gest de tallar-se el cabell en marcar un gol en un partit. Les autoritats del món del futbol van assegurar que seria castigat i van advertir la resta d'esportistes que no es permetrien aquest tipus de gestos.

  • L'equip nacional de waterpolo del país es va negar a cantar l'himne de l'Iran en una competició a Tailàndia.
  • L'escaladora Elnaz Rekabi va competir sense vel a Seül. Després de molt rebombori, l'esportista va declarar que havia estat tot un malentès i un accident.

D'on venim?  Les manifestacions contra el govern van començar a l'Iran després de la mort de la jove activista Mahsa Amini a mans de la policia de la moral per dur el vel islàmic mal posat.

  • El que va començar sent una lluita pels drets de les dones, es va convertir en poc temps en insurrecció. Ara és una protesta contra els governants que dirigeixen el país.
  • Hi ha hagut diversos assassinats d'activistes al llarg del mes i mig que fa que dura la protesta. Entre ells una jove estudiant de secundària de 16 anys, Asra Panahi.

Sancions: La Unió Europea ha sancionat 11 persones i quatre entitats que se sumen a les 97 persones i 8 entitats que ja estan en una llista negra per violacions dels drets humans al país.

A Espanya: Fa pocs dies una jove de 24 anys i un home de 41 de nacionalitat espanyola van ser detinguts durant les protestes a l'Iran.

  • Les autoritats competents treballen per alliberar els detinguts i procurar la seva seguretat.

Categoria: Món Global