Món Global
L'activista mediambiental gallega detinguda a l'Iran, Ana Baneira
Foto: L'activista mediambiental gallega detinguda a l'Iran, Ana Baneira | EFE/Concello Muxía
Drets i llibertats

Confirmen que l'espanyola detinguda a l'Iran és l'activista gallega Ana Baneira

L'activista mediambiental gallega detinguda a l'Iran, Ana Baneira
Foto: L'activista mediambiental gallega detinguda a l'Iran, Ana Baneira | EFE/Concello Muxía

L'agència de notícies d'activistes pels drets humans ha confirmat que la jove espanyola de 24 anys empresonada a l'Iran és la gallega Ana Baneira.

Per què és important? És una activista mediambiental molt coneguda a Galícia. No es tenen detalls del lloc, la data exacta ni les circumstàncies en què es troba la jove.

Context: Segons algunes informacions, Baneira hauria estat detinguda en una de les manifestacions pels drets de les dones i contra el govern que van començar arran de la mort de l'activista Mahsa Amini fa ja més d'un mes.

  • És la segona persona de nacionalitat espanyola que se sap que està empresonada a l'Iran.
  • Santiago Sánchez, paracaigudista de l'exèrcit espanyol, és l'altra persona i continua detingut.

La situació actual: L'ambaixada espanyola ha confirmat a TV3 que té "constància dels dos casos" i que els segueix "en contacte estret amb les famílies".

L'escenari: El 16 de setembre la jove activista de 24 anys Mahsa Amini va ser detinguda per la policia de la moral per dur el vel islàmic, obligatori per les dones a l'Iran, mal posat. La van apallissar de tal manera que va morir hores després.

  • Des de llavors les dones del país han sortit al carrer continuadament per reclamar els seus drets.
  • El que va començar com una lluita feminista és ja una declaració d'insurrecció davant el règim que ha arribat a les escales més altes de l'estament social.
  • Dones grans, joves estudiants i tota classe d'homes han pres els carrers en unes protestes que ja deixen més de 200 morts i incomptables detencions.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Feminismes