Món Global
Un soldat de l'exèrcit ucraïnès observa la seva posició a Irpin (Ucraïna)
Foto: Un soldat de l'exèrcit ucraïnès observa la seva posició a Irpin (Ucraïna) | Diego Herrera/ Europa Press
Guerra Ucraïna

L'OTAN exculpa Rússia de l'atac a Polònia

Un soldat de l'exèrcit ucraïnès observa la seva posició a Irpin (Ucraïna)
Foto: Un soldat de l'exèrcit ucraïnès observa la seva posició a Irpin (Ucraïna) | Diego Herrera/ Europa Press

L'OTAN ha exculpat a Rússia de l'atac amb míssils a Polònia. El país ha comunicat a l'organització que els míssils que van caure en el seu territori eren ucraïnesos i no invocarà el Tractat de l'organització. 

D'on venim: Aquest dimarts un míssil ha caigut en territori polonès i ha matat a dues persones. En un primer moment s'ha pensat que l'atac estava dut a terme per Rússia. 

Què diuen: L'OTAN ha confirmat que el míssil que va impactar a Polònia era "un míssil del sistema de defensa aèria ucraïnesa". 

  • El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha fet l'anunci aquest migdia. 
  • Stoltenberg ha assegurat que l'organització "no té cap indici que sigui el resultat d'un atac deliberat ni que Rússia estigui preparant accions ofensives contra l'OTAN". 
  • El president de Polònia, Andrzej Duda, ha descartat que la caiguda del projectil sigui un atac intencionat contra el país i ha centrat les culpes a Rússia per envair Ucraïna. 
  • "No existeixen indicis que s'hagi produït un atac intencionat contra Polònia" i ha remarcat que el llançament "no tenia com a objectiu" el territori polonès.

En detall: Polònia no invocarà l'article IV del Tractat de l'OTAN que diu que "les parts s'han de consultar quan, segons el parer de qualsevol, la integritat territorial, la independència política o la seguretat de qualsevol de les parts siguin amenaçades". 

Situació actual: L'atac s'ha produït simultàniament amb la celebració del G20 a Balí (Indonèsia), on els principals líders mundials es reuneixen aquest dimarts i dimecres. 

  • El president dels Estats Units, Joe Biden, ha assegurat que veia "poc probable" que els míssils fossin d'origen rus.
  • El G7 i diferents líders de l'OTAN han fet un comunicat donant suport a Polònia condemnant l'atac. 
Categoria: Món Global