Món Global
Simon Stiell, secretari executiu de l'ONU per al Canvi Climàtic
Foto: Simon Stiell, secretari executiu de l'ONU per al Canvi Climàtic | Christophe Gateau | Europa Press
Emergència climàtica

La COP27 aprova un acord “històric” per als països més vulnerables

Simon Stiell, secretari executiu de l'ONU per al Canvi Climàtic
Foto: Simon Stiell, secretari executiu de l'ONU per al Canvi Climàtic | Christophe Gateau | Europa Press

La COP27 ha tancat les negociacions aquest diumenge amb un acord “històric”. S'ha adoptat una resolució per crear un fons per finançar els danys climàtics dels països més vulnerables als efectes de l'escalfament global.

Per què és important? És la primera vegada que la cimera climàtica aprova un fons de finançament per compensar els països en vies de desenvolupament que s'han vist afectats per l'escalfament global.

Al detall: La decisió, qualificada d'històrica, ha estat adoptada per consens en l'assemblea plenària que posava fi a la cimera climàtica a Egipte.

  • Ha estat rebuda per un sonor aplaudiment per part de tots els representants al pati de butaques.

A la pràctica: S'ha acordat que aquelles nacions que més emissions emeten també puguin contribuir al fons, com és el cas de la Xina i l'Índia, segons informa Bloomberg.

En profunditat:

  • Segons s'ha reflectit en el text, els països han establert un consens respecte a la "necessitat immediata" d'aportar recursos financers "nous, addicionals, predictibles i adequats" per ajudar els països en desenvolupament que es troben en una posició vulnerable respecte als impactes "econòmics i no econòmics" del canvi climàtic.
  • Es fa referència als desplaçaments forçats i els efectes en el patrimoni cultural, la mobilitat i la vida, així com als mitjans de subsistència de les comunitats.

Què han dit? El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha celebrat l'aprovació d'aquest fons que constitueix "un símbol polític per reconstruir la confiança perduda", encara que ha lamentat que "clarament això no serà suficient".

D'on venim?

  • Aquesta cimera climàtica ha estat marcada per la tensió entre els països, ja que ha estat molt complicat arribar a un acord satisfactori per totes les parts.
  • Aquest dissabte la Unió Europea va amenaçar d'abandonar la COP27 si no s'arribava a un acord prou bo per a tothom.

Situació actual: Deixant de banda aquest acord per crear un fons de finançament, la COP27 no ha aconseguit avançar en altres temes com l'ús dels combustibles fòssils o l'objectiu de no sobrepassar el grau i mig d'escalfament global.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Canvi climàtic