Món Global
Banderes del Mundial de futbol en un carrer de Doha
Foto: Banderes del Mundial de futbol en un carrer de Doha | Europa Press
Mundial Qatar

L'Eurocambra denuncia la corrupció de la FIFA en la designació de Qatar pel Mundial

Banderes del Mundial de futbol en un carrer de Doha
Foto: Banderes del Mundial de futbol en un carrer de Doha | Europa Press

El Parlament Europeu ha denunciat aquest dijous la corrupció de la FIFA i la designació de Qatar com a seu del Mundial 2022.

Per què és important? L'Eurocambra ha estat dura denunciat la situació dels Drets Humans a Qatar i la mort de milers de treballadors en el sector de la construcció durant els preparatius del torneig.

Què diuen? La resolució aprovada al Parlament Europeu assenyala la corrupció "sistemàtica i profundament arrelada" a la FIFA.

  • Critiquen la falta de transparència en l'adjudicació de Qatar com a organitzador del Mundial de futbol, cosa que "ha danyat la imatge i la integritat de l'esport".
  • El text també assenyala que el país va aconseguir ser la seu del Mundial entre "acusacions creïbles de suborn i corrupció".

A la pràctica: La resolució exigeix a la FIFA que investigui les morts que van tenir lloc a les obres previes al Mundial de futbol.

  • També demana que es comprometi juntament amb Qatar a reparar els danys de totes les persones afectades per abusos laborals i accidents.
  • Alhora sol·licita a les autoritats de Doha una investigació completa de les morts i facilitar les vies legals per sol·licitar justícia i exigir responsabilitats.
  • A més, el text conclou que no s'haurien d'adjudicar esdeveniments esportius internacionals a països on hi hagi violacions dels drets fonamentals.

Previsions: El Parlament Europeu demana als estats membres, i sobretot als que tenen grans lligues de futbol (Alemanya, França, Itàlia i Espanya), que exerceixin pressió per reformar profundament la FIFA.

Context:  L'elecció del país amfitrió per acollir el campionat, que se celebra cada quatre anys, ha estat polèmica.

  • Segons el diari britànic The Guardian, més de 6.500 treballadors migrants han mort en aquest país del Golf Pèrsic des de l'adjudicació del Mundial.
  • Les acusacions al govern de Qatar de vulnerar els drets humans dels treballadors ha provocat diverses crítiques des de mitjans i xarxes socials d'arreu del món.
Categoria: Món Global