Món Global
Família d'un soldat ucraïnès mort a un cementiri improvisat a Dnipró
Foto: Família d'un soldat ucraïnès mort a un cementiri improvisat a Dnipró | Celestino Arce Lavin / Europa Press
Guerra de Ucrania

Ucraïna acusa de genocidi a Rússia i ho compara amb l'Holodomor

Família d'un soldat ucraïnès mort a un cementiri improvisat a Dnipró
Foto: Família d'un soldat ucraïnès mort a un cementiri improvisat a Dnipró | Celestino Arce Lavin / Europa Press

El primer ministre d'Ucraïna, Denis Shmigal, ha acusat Rússia de genocidi i d'utilitzar els mateixos mètodes que va fer servir Moscou durant l'anomenat Holocaust ucraïnès (Holodomor).

Per què és important? Ucraïna celebra aquest dissabte el Dia del Record de l'Holodomor en homenatge a les víctimes de la fam provocada per Rússia als anys 30. Es calcula que entre el 1932 i el 1934 van morir de gana entre 1,5 i 12 milions de persones.

Què ha passat? El primer ministre ucraïnès no només acusa el govern de Putin de cometre crims de guerra, sinó de genocidi.

  • "Així és com el règim va buscar trencar la nostra resistència i privar-nos a nosaltres, els ucraïnesos, de la nostra identitat".
  • "Després de 90 anys, el règim rus vol trencar-nos la voluntat, un altre cop a través del genocidi", ha denunciat Shmigal al seu canal de Telegram.

Les reaccions: 

  • Per la seva part, el president Volodímir Zelenski ha llançat un breu missatge al seu canal de Telegram on explica que els ucraïnesos han passat "per coses molt terribles", però que malgrat tot han sabut sobreposar-se i han preservat "el seu amor per la llibertat".
  • "Un cop volien destruir-nos amb gana, ara, amb foscor i fred", afegeix Zelensky.
  • El cap de l'Oficina de la Presidència, Andrei Yermak, ha assegurat que Rússia pagarà per les atrocitats comeses durant l'Holodomor.
  • "Sabem qui és l'autor del genocidi", ha dit, i ha incidit que el dia que els russos paguin pels seus crims "serà un moment històric per passar comptes".

En perspectiva: El govern ucraïnès fa mesos que té una campanya perquè es jutgin en l'àmbit internacional els crims comesos per l'exèrcit rus des de l'inici de la invasió. 

  • El passat març el Tribunal Penal Internacional va iniciar una investigació sobre els possibles atemptats contra població i altres crims de guerra.
  • "Rússia, definitivament, pagarà pels crims. Pas a pas, ens estem apropant a aquest dia", ha asseverat el cap de Govern ucraïnès, segons recull l'agència de notícies Ukrinform.

 

Categoria: Món Global
Etiquetes: Guerra Ucraïna