Món Global
Pedro Sánchez a la 68ª Assemblea Parlamentària de l'OTAN a Madrid
Foto: Pedro Sánchez a la 68ª Assemblea Parlamentària de l'OTAN a Madrid | Eduardo Parra / Europa Press
Cimera de l'OTAN

Cimera de l'OTAN a Madrid: Sánchez demana a Putin "deixar en pau Ucraïna"

Pedro Sánchez a la 68ª Assemblea Parlamentària de l'OTAN a Madrid
Foto: Pedro Sánchez a la 68ª Assemblea Parlamentària de l'OTAN a Madrid | Eduardo Parra / Europa Press

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va elogiar aquest dilluns la resposta "proporcionada" i "intel·ligent" de l'OTAN davant la caiguda d'un míssil en territori polonès dimarts passat. Segons ell, es va evitar una escalada militar no desitjada l'Aliança Atlàntica.

Per què és important? L'OTAN es reuneix aquest dilluns a Madrid en la seva 68a Assemblea Parlamentària amb un orde del dia dominat per Ucraïna.

D'on venim? La setmana passada, coincidint amb la cimera del G20 a Bali, un míssil va matar dues persones a Polònia, prop de la frontera amb Ucraïna. El govern polonès va debatre aquella nit si demanar ajuda a l'OTAN, tot i que van recular després que els EUA asseguressin que el projectil era ucraïnès. 

Els punts clau:

  • El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha demanat als països de l'Aliança un augment encara major de la inversió militar i ha reivindicat que el compromís de destinar el 2% del PIB al pressupost de defensa "no és sostre”, sinó “un llindar”.
  • Tot i que ha apostat per seguir "negociant i comerciant amb la Xina", ha advertit que els aliats no poden dependre del gegant asiàtic per a alguns productes crítics, després de recordar les "implicacions sobre la seguretat" que la dependència del gas rus ha posat de manifest.
  • "Veiem que els xinesos estan intentant controlar cada cop més les nostres infraestructures crítiques, les nostres cadenes de subministrament i els nostres sectors industrials", ha afirmat.

Què ha dit Sánchez? Com a president del país que acull l'Assemblea, Pedro Sánchez ha estat l'encarregat de donar el discurs inaugural.

  • Sánchez considera que l'OTAN ha sortit enfortida davant dels "càlculs desatinats de Putin".
  • També ha parlat dels atacs, les últimes setmanes, a Kíiv i altres ciutats. Critica que Putin portés a terme "l'atac més gran contra infraestructures civils i contra ciutats ucraïneses des de l'inici de la guerra".
  • "Assistim a la cara més cruel de la fugida cap endavant del president rus", ha assenyalat.
  • "Putin, deixa Ucraïna en pau", conclou.

A més: Sánchez ha recordat l'ajuda militar, econòmica i humanitària que Espanya està aportant a Ucraïna. També ha anunciat que a finals d'aquest mes estarà plenament operatiu el centre d'instrucció de l'Exèrcit ucraïnès a Toledo, amb capacitat per formar 400 militars en dos mesos.

 

 

Categoria: Món Global
Etiquetes: Guerra Ucraïna OTAN