Món Global
Fotografía d'arxiu on es mostra el president del Perú, Pedro Castillo
Foto: Fotografía d'arxiu on es mostra el president del Perú, Pedro Castillo | Paolo Aguilar/ EFE
Perú

Detingut el president del Perú, Pedro Castillo, després de ser destituït

Fotografía d'arxiu on es mostra el president del Perú, Pedro Castillo
Foto: Fotografía d'arxiu on es mostra el president del Perú, Pedro Castillo | Paolo Aguilar/ EFE

El Congrés del Perú ha aprovat aquest dimecres en sessió extraordinària una moció de censura contra el president Pedro Castillo per incapacitat moral.

Per què és important? La decisió s'ha pres hores després que el president anunciés la dissolució del Congrés i la convocatòria de noves eleccions parlamentàries.

  • El president ho ha anunciat abans d'enfrontar-se a la seva tercera moció de censura que amenaçava amb destituir-lo.

Què sabem? En el seu discurs, el president també anunciava la dissolució del Congrés i la convocatòria de noves eleccions, així com un toc de queda des de les 22:00 (hora local) fins a les 4:00 del matí.

Tot i això: Els congressistes han tirat endavant amb la moció de censura i ha obtingut 101 vots a favor.

  • Després de la seva destitució assumeix les regnes la fins ara vicepresidenta, Dilma Boluarte, convertint-se així en la primera presidenta en la història del país.

El més nou: La Fiscalia ha detingut Pedro Castillo en la seu de la Prefectura de Lima, on s'ha dirigit al costat de la seva família i l'exprimer ministre Anníbal Torres.

Què diuen? Després que el president anunciés la dissolució del Congrés, han començat a aparèixer les primeres reaccions en contra.

  • Els legisladors de diferents bancades del Congrés han denunciat que el president ha donat un cop d'estat en anunciar la dissolució del Parlament.
  • "Aquesta decisió configura un cop d'estat i s'allunya de tots els marcs constitucionals", ha declarat la diputada Ruth Luque.
  • Elvia Barrios, presidenta del Poder Judicial, ha comparegut per confirmar que Castillo no té suports.
  • La fiscal general del Perú, Patricia Benavides, ha rebutjat "tot trencament de l'ordre constitucional" que es pugui presentar al seu país.

A la pràctica: Alguns membres del seu gabinet han presentat ja la seva renúncia.

  • En aquesta línia s'ha manifestat l'ambaixador peruà a Nacions Unides, Manuel Rodríguez Cuadros, qui ha renunciat al càrrec "pel cop d'estat produït al Perú".

D'on venim? Aquest era el tercer procés d'aquest tipus al qual se sotmet el president.

  • El Congrés havia de debatre aquest dimecres una moció de censura presentat contra el president per una "permanent incapacitat moral".
  • Per a desbancar-lo, feia falta el vot a favor d'almenys 87 dels 130 parlamentaris.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Eleccions