Món Global
L'eurodiputat Bauzá a les Illes Balears
Foto: L'eurodiputat Bauzá a les Illes Balears | Europa Press
Escàndol a la UE

El lobby de Bauzà, eurodiputat de Cs, un nou assenyalat pel Qatargate

L'eurodiputat Bauzá a les Illes Balears
Foto: L'eurodiputat Bauzá a les Illes Balears | Europa Press

Enmig de detencions, escorcolls i acusacions de tota mena, a la tempesta brussel·lesa s'ha colat un nom balear, el de l'expresident autonòmic i eurodiputat de Ciutadans, José Ramón Bauzá.

Per què és important? Qatar va oferir entrades pel Mundial, viatges al Golf Pèrsic, nits d'hotel i altres regals a eurodiputats a canvi de rebaixar les crítiques per les vulneracions de drets humans, segons informa el Financial Times

Com funciona? El reglament intern del Parlament Europeu, regula, entre altres qüestions, l'actuació dels grups de pressió.

  • Els eurodiputats no poden acceptar regals per un import superior a 150 € i han de registrar-los a la base de dades.

Què ha passat? Un dels lobbies implicats és el Grup d'Amistat UE-Qatar, un organisme creat per l'ambaixada del país a Brussel·les i que té com a membres diversos europarlamentaris, entre ells Bauzá.

  • "Va ser una forma sistèmica d'acostar-se als legisladors de Brussel·les amb la intenció de millorar la reputació del país i assegurar-se que no adoptaríem una postura dura contra el país en termes de drets civils i socials", manifesta un eurodiputat del Partit Popular Europeu, que afirma que mai no va acceptar cap invitació.

Qui és José Ramon Bauzá? Va exercir com a president de les Illes Balears entre 2011 i 2015. Actualment, és diputat al Parlament Europeu a Ciutadans, integrat dins del grup Renew Europe. 

  • No ha estat imputat pel Qatargate, però les investigacions relacionen el grup del qual forma part amb els regals a funcionaris i eurodiputats.
  • Davant de la polèmica, Bauzá ha dissolt el lobby: "A la vista dels greus fets dels darrers dies, i fins que arribem al fons de la qüestió, anuncio la suspensió del Grup d'Amistat UE-Qatar". 
  • "La democràcia europea sempre va primer", afegeix.

Què han dit?

  • Un representant polític europeu explica que els viatges organitzats pels diputats en el context dels "grups d'amistat" són extraoficials i, per tant, les seves activitats estan "al marge" del Parlament Europeu.
  • "A la gran majoria d'ocasions només t'assabentes pels seus missatges en xarxes o declaracions pactades, poques vegades coneixes exactament les activitats”.

Visió global: La investigació pels suposats suborns de Qatar continua a Bèlgica.

  • La policia va escorcollar aquest dilluns la seu del Parlament Europeu a Brussel·les per recollir informació tecnològica de 10 "col·laboradors parlamentaris".
  • La policia belga ja ha fet una vintena de registres, en els quals ha trobat almenys 750.000 euros en metàl·lic. La majoria dels escorcolls s'han fet en domicilis i oficines.

D'on venim? De moment, quatre persones estan imputades, entre elles Kaili. Els altres tres són la seva parella i assessor del grup socialdemòcrata Francesco Giorgi, l'exeurodiputat italià Pier Antonio Panzeri i el secretari general de l'ONG 'No Peace Without Justice', Niccolò Figà-Talamanca.

 

Categoria: Món Global