Món Global
El papa Benet XVI en la seva visita a la Sagrada Família
Foto: El papa Benet XVI en la seva visita a la Sagrada Família | Arxiu / ACN
Catolicisme

El món reacciona a la mort del Papa Benet XVI: Els detalls del funeral

El papa Benet XVI en la seva visita a la Sagrada Família
Foto: El papa Benet XVI en la seva visita a la Sagrada Família | Arxiu / ACN

L'Església catòlica té tradicions per gairebé tot, excepte per la mort d'un Papa que ha decidit renunciar al seu càrrec vitalici. Figures destacades i dirigents de tot el món han mostrat el seu respecte per Ratzinger, mentre al Vaticà es prepara el seu enterrament, fora del protocol històric.

Per què és important? Benet XVI ha mort aquest dissabte a les 9.34 hores al Monasteri Mater Ecclesiae del Vaticà als 95 anys.

Què sabem? El funeral del papa emèrit Benet XVI tindrà lloc dijous vinent a les 9.30 hores a la plaça Sant Pere del Vaticà i estarà presidit pel papa Francesc, segons ha informat en roda de premsa el director de l'Oficina de Premsa del Vaticà, Matteo Bruni.

  • Bruni ha afegit que, seguint el desig del traspassat, el funeral se celebrarà "de forma senzilla". D'altra banda, dilluns vinent el cos del pontífex emèrit es traslladarà a la Basílica de Sant Pere, a on els feligresos hi podran anar per donar-li l'últim adeu.

Què han dit? A Catalunya, són nombroses les figures que van tenir relació amb el Papa emèrit. El pontífex, a més, va ser qui va donar la Sagrada Família de Barcelona l'estatus de basílica.

  • Pere Aragonès: "El meu condol per la mort del Papa emèrit Benet XVI a tots els catòlics de Catalunya i d’arreu del món. Les seves aportacions intel·lectuals i el seu pontificat al capdavant de l’Església han deixat empremta". 
  • Oriol Junqueras ha destacat la trajectòria intel·lectual del papa emèrit. I ha explicat que el va poder saludar en diverses ocasions durant la seva etapa com a investigador a Roma i que en recorda les "breus i agradables converses".
  • Pedro Sánchez, per la seva banda, ha expressat el seu condol a l'Església i ha destacat que Benet XVI va ser "un gran teòleg entregat al servei dels altres, de la justícia i de la pau".

Visió global: Europa també ha volgut dir adeu a Ratzinger, polonès de naixement.

  • Olaf Scholz, el canceller alemany, també ha lamentat la mort del papa emèrit, al qual ha descrit com un "teòleg intel·ligent" amb una "personalitat controvertida".

    • "Per molts, no només en aquest país, era un líder especial per l'Església", ha dit a través del seu compte de Twitter. "El món ha perdut una figura formadora per l'Església catòlica", ha conclòs.

  • Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, s'ha mostrat "entristida" per la mort de Joseph Ratzinger, de qui ha destacat la seva renúncia al Pontificat com una "senyal potent".

    • "Es va veure a ell mateix en primer com a servidor de Déu i de la seva Església", ha destacat. "Quan la seva força física va defallir, va continuar servint a través de la força de les seves oracions", ha lloat Von der Leyen.

  • Volodímir Zelenski, president d'Ucraïna: "expresso els meus més sincers condols al Papa Francesc, a la jerarquia i als fidels de l'Església catòlica a tot el món per la mort del Papa Benet XVI, un destacat teòleg, intel·lectual i promotor de valors universals".
Categoria: Món Global
Etiqueta: Obituari