Món Global
El president electe, Luiz Inácio Lula da Silva, amb la primera dama, Rosángela da Silva, aquest 1 de gener
Foto: El president electe, Luiz Inácio Lula da Silva, amb la primera dama, Rosángela da Silva, aquest 1 de gener | Santiago Mazzarovich / Europa Press
Amèrica del Sud

Lula pren possessió com a president del Brasil i Bolsonaro fuig a Florida

El president electe, Luiz Inácio Lula da Silva, amb la primera dama, Rosángela da Silva, aquest 1 de gener
Foto: El president electe, Luiz Inácio Lula da Silva, amb la primera dama, Rosángela da Silva, aquest 1 de gener | Santiago Mazzarovich / Europa Press

Lula da Silva constata la seva resurrecció política amb una presa de possessió multitudinària a l'assolellada Brasília. Amb el nou any, comença una nova etapa històrica que posa punt i final a la liderada per l'ultradretà Jair Bolsonaro.

Per què és important? Brasil viu un moment convuls a nivell polític, amb una societat dividida entre els simpatitzants de Jair Bolsonaro i el seu successor com a president del país, Lula da Silva.

D'on venim? El 30 d'octubre es van celebrar les eleccions al Brasil. El candidat d'esquerres, Lula da Silva, va guanyar aconseguint el 50,88% dels vots davant del 49,12% del seu rival, Jair Bolsonaro.

  • Bolsonaro va impugnar els resultats, però no va obtenir el suport del poder judicial.
  • El president sortint deixa terra arrasada en qüestions tan rellevants com la convivència política, la qualitat democràtica, les relacions internacionals o la lluita contra el canvi climàtic.

Què sabem? Lula, amb 77 anys, inicia aquest diumenge 1 de gener el tercer mandat, el més decisiu de la seva carrera política, després d'haver passat per la presó.

  • Milers de persones han viatjat de totes les regions del Brasil a Brasília per rebre a Lula, que ha recorregut els carrers en un Rolls-Royce fins al palau presidencial. 
  • Els diputats i senadors que l'acompanyaran en la gestió han corejat el seu nom en acabar la cerimònia, oficiada pel president del Senat, Rodrigo Otavio Seoares.
  • A l'inici, tots els assistents han fet un minut de silenci en honor a Pelé, mort aquesta setmana.

Què ha dit? Lula ha fet el seu primer discurs com a president del Brasil en la seva tercera etapa.

  • "El diagnòstic és espantós. Van destruir el medi ambient, no van deixar recursos, l'economia està desorganitzada i van carregar-se els marcs públics. Sobre aquestes runes, prometo reconstruir el país".
  • "Si som aquí avui és gràcies al front democràtic que hem construït durant la campanya. Ha estat una victòria de la democràcia davant de la major campanya de mentides i odis. Mai l'aparell públic havia estat tan desviat dels seus objectius".
  • "Fa 20 anys, quan vaig ser escollit president per primer cop, vaig fer servir la paraula "canvi". Hem demostrat durant vuit anys que un obrer podia promoure el desenvolupament sostenible, que era possible governar aquest país amb la més ample participació social, incloent els treballadors en el pressupost i qüestions del govern".

Mentrestant: Per la seva part, Bolsonaro va abandonar el país el passat dia 30 de desembre amb destí a Florida, on també té residència el seu major aliat polític internacional, Donald Trump.

En context: La democràcia més gran de l'Amèrica Llatina pateix un estancament profund de l'economia i un augment sense precedents de la pobresa.

  • Més de 30 milions de persones passen gana al Brasil i depenen de l'ajuda de l'Estat per viure.

Els convidats: 

  • Felip VI, acompanyat per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, assisteixen a la cerimònia.
  • Segons ha destacat el Ministeri d'Exteriors, l'assistència del monarca amb la vicepresidenta i el cap de la diplomàcia "reafirma la voluntat d'Espanya de continuar reforçant els sòlids vincles d'amistat" que uneixen els dos països.

A més: Durant les darreres hores, la premsa ha especulat amb la possible assistència del president de Veneçuela Nicolás Maduro, qui finalment ha desmentit la seva presència a la capital brasilera.

Categoria: Món Global
Etiqueta: Eleccions