En directe
EN DIRECTE
ÚLTIMA HORA

Lula da Silva ja és president del Brasil

Lula da Silva ja és president del Brasil

Aquest diumenge 1 de gener, primer dia del 2023, el temps és estable, amb un matí assolellat i una calor atípica per l'època de l'any amb temperatures màximes d'entorn a 20 graus a gran part del país.

Barcelona ha viscut una nit de Cap d'Any amb un dispositiu de 800 policies. Mentrestant, se succeeixen les reaccions a la mort del papa emèrit Benet XVI. Així mateix, la fi de la política covid zero de la Xina suposa un risc per a la resta de països.

Brasil investeix avui el guanyador de les darreres eleccions, el progressista Lula da Silva, per començar una etapa històrica en el país sudamericà després de la sortida de Jair Bolsonaro, d'extrema dreta.

No saps com celebrar l'Any Nou? Et proposem cinc plans per aquest 1 de gener.

21:44

Un carrer a Barcelona amb el nom del papa Benet XVI? El grup de Valents demanarà a l'Ajuntament de Barcelona que dediqui un carrer o plaça al papa Benet XVI, mort aquest dissabte. La candidata a l'alcaldia, Eva Parera, ha recordat que ell va ser el Papa que va consagrar la basílica de la Sagrada Família el 2010

20:14

Ha acabat la investidura de Lula da Silva, que ja es dirigeix cap al Palau de Planalto, la seu del poder executiu del Brasil. Allà rebrà la banda presidencial, que no l'hi donarà Jair Bolsonaro, ja que ha marxat als EUA. Per acabar, farà un discurs davant de desenes de milers de persones que s'han acostat a la Plaça dels Tres Poders.

20:02

Sobre l'Amazones, Lula ha dit que garantirà la "desforestació zero" de la zona: "Cap altre país té les condicions per col·locar-se com una potència ambiental. El nostre objectiu és aconseguir l'emissió zero de gasos hivernacle i la desforestació zero de l'Amazònia".

19:48

Lula també ha dit que tindrà un "diàleg actiu" amb els Estats Units, la Unió Europea i la Xina. "Farem més aliances per tenir més força d'ara cap endavant. El Brasil ha de ser amo del seu destí, ha de ser un país sobirà", ha dit.

19:38

Lula ha fet el seu primer discurs com a president del Brasil en la seva tercera etapa. "El diagnòstic és espantós. Van destruir el medi ambient, no van deixar recursos, l'economia està desorganitzada i van carregar-se els marcs públics. Sobre aquestes runes, prometo reconstruir el país", ha assegurat.

19:12

Lula ja és president del Brasil. Ha jurat davant del ple del Congrés com a 39è president del país mentre els diputats, senadors i representants que l'acompanyaran en la gestió coregen el seu nom. 

 | EFE

EFE

18:44

Assistents espanyols a la presa de possessió de Lula. Felip VI, acompanyat per la vicepresidenta segona, Yolanda Díaz, i el ministre d'Afers Exteriors, José Manuel Albares, assisteixen a la cerimònia. Segons ha destacat el Ministeri d'Exteriors, l'assistència del monarca amb la vicepresidenta i el cap de la diplomàcia "reafirma la voluntat d'Espanya de continuar reforçant els sòlids vincles d'amistat" que uneixen els dos països.

18:11

Desenes de milers de brasilers esperen l'arribada de Lula a l'Esplanada dels Ministeris, que agrupa els principals edificis de l'administració central del país, a Brasília.

 | Europa Press

Europa Press

17:47

Lula da Silva jurarà aquest vespre com a nou president del Brasil. És l'inici del seu tercer mandat després del seu pas per la presó. El dirigent més reconegut de l'esquerra llatinoamericana, de 77 anys, torna al poder després de quatre anys de govern d'extrema dreta.

Brasília el rep amb una gran manifestació popular mentre Bolsonaro marxa a viure a Florida.

16:39

Sud-est asiàtic. Les inundacions i els corriments de terra a les Filipines n'han deixat 49 de morts durant les vacances de Nadal, segons ha informat aquest diumenge el Consell Nacional per a la Prevenció de Riscos i Eliminació de Desastres Naturals.

15:18

El preu de la llum per a aquest dilluns, primer dia laborable del 2023, pujarà prop de 100 euros per als clients de la tarifa regulada i se situarà en els 114,24 euros per MWh.

  • La xifra quasi multiplica per 20 els 5,85 euros per MWh d'aquest diumenge, segons l'Operador del Mercat Ibèric d'Energia.
14:34

Al voltant de mig miler de persones han participat en el primer bany de l'any a Sant Feliu de Guíxols (Baix Empordà). A la una del migdia en punt, els banyistes s'han llançat a l'aigua amb barrets de pare Noel, d'any nou o banyes de ren, entre altres complements festius.

  • "Cada any se supera l'assistència; s'ha convertit en una tradició per Sant Feliu", ha dit el regidor d'Esports, David Oliveras.
13:50

Una persona ferida greu per cremades, i evacuada pel SEM en un incendi en un pis al carrer Miquel Martí i Pol de Corró d'Avall, a les Franqueses del Vallès

  • Desplaçades 5 dotacions de Bombers que donen el foc per controlat, es descarten més víctimes i s'estan duent a terme tasques d'extinció i ventilació.
13:15

El primer nadó del 2023 a Catalunya nascut a l'Hospital de Palamós és un nen que es diu Zakaria i és de Palafrugell (Baix Empordà).

12:27

Entre l'1 de gener i el 31 de desembre del 2022 s'han registrat 157 víctimes mortals en 142 accidents en zona interurbana.

  • Això suposa un descens del 10,3% en el nombre de víctimes mortals respecte al 2019, any de referència abans de la pandèmia que agafa l'SCT.  
12:10

El 112 ha rebut 4.883 trucades durant la nit i fins a les 9.00 hores d'aquest diumenge.

  • Són 45,5% més que fa un any, nit afectada encara per la pandèmia.
  • Les 4.883 trucades han estat per alertar de 3.530 incidents.
11:44

Cap d'Any acaba amb 74 detinguts: 39 per delictes al patrimoni, 12 per violència de gènere o a la llar i 5 per lesions.

  • S'han registrat 84 positius per alcoholèmia, 17 per drogues i dos ferits en un incendi a l'Escala.
11:16

Comença el Concert de Cap d'Any a Viena. Franz Welser-Möst dirigeix a l'emblemàtica Filharmònica de Viena amb un concert amb la família Strauss com a protagonista.

L'espectacle, però, no està exempt de polèmica

Sala daurada de l'auditori Musikverein de Viena | Dieter Nagl / Europa Press

11:13

La Guàrdia Civil, dins de l'operació Napalm, ha detingut un home a Ripoll com a presumpte autor d'un delicte de tinença d'armes prohibides presumptament destinades a la venda a tercers.

  • Al seu domicili, havia instal·lat un taller clandestí per a la fabricació il·legal d'armes i projectils mitjançant impressores 3D que s'ha desmantellat.
10:33

El raper Pablo Hasel ha denunciat per carta al Departament de Justícia la "desatenció mèdica" que pateix a la presó i la "humiliació" a la que el van voler sotmetre durant una colonoscòpia.

  • Segons explica ell mateix a la missiva, de la que ha publicat un tros a les xarxes socials, no es va poder fer una colonoscòpia perquè els Mossos volien estar al seu costat "despullat amb el tub posat" i mantenir-lo emmanillat. 
09:53

Nit d'incidents. El 112 rep més de 4.800 trucades durant la nit de Cap d'Any, un 45% més que l'any passat. Les trucades estan relacionades amb 3.530 incidents. El gruix principal dels avisos s'han fet des del Barcelonès (2.312) i el Vallès Occidental (432).

09:14

L'avinguda Maria Cristina ha recuperat la festa de benvinguda del nou any després de la pandèmia. Unes 120.000 persones han seguit l'espectacle de focs artificials i campanades de llum organitzat pel consistori.

 | Europa Press

08:00

Naixements. Tot 1 de gener és un dia especial als serveis de maternitat dels hospitals, ja que neixen els primers nadons de l'any. En uns instants, recollirem quins han estat els bebès més "matiners" d'aquest 2023.

07:00

El temps. A l'àrea metropolitana de Barcelona s'esperen màximes d'entorn a 20 graus, com a la Catalunya Central i a comarques de Girona i Tarragona. Malgrat el matí assolellat, poden produir-se boires en alguns punts del territori.