Món Global
Un dron kamikaze rus derribat abans d'impactar contra el seu objectiu el 14 de desembre de 2022
Foto: Un dron kamikaze rus derribat abans d'impactar contra el seu objectiu el 14 de desembre de 2022 | Anatolii Siryk / Zuma Press
Guerra Ucraïna

Els missatges de Cap d'Any de centenars de soldats russos van cavar la seva tomba

Un dron kamikaze rus derribat abans d'impactar contra el seu objectiu el 14 de desembre de 2022
Foto: Un dron kamikaze rus derribat abans d'impactar contra el seu objectiu el 14 de desembre de 2022 | Anatolii Siryk / Zuma Press

El 31 de desembre, la nit de Cap d'Any, els soldats russos que dormien en un edifici a la Ucraïna ocupada enviaven missatges de felicitació per començar el 2023 als seus familiars. Ho tenien prohibit. No sabien que, mentre ho feien, estaven cavaven la seva pròpia tomba. Diversos projectils feien miques l'edifici i mataven diversos centenars de víctimes (la xifra oscil·la, segons les fonts).

Què sabem? El mateix Ministeri de Defensa rus ha admès que l'ús dels telèfons dels combatents va facilitar la detecció d'aquest batalló per part de la intel·ligència de Zelensky. 

Què diuen? L'exèrcit ucraïnès xifra en 400 els soldats morts i Rússia en 89, un número que ha elevat en les últimes hores, ja que en un inici xifrava les víctimes en 63. El reconeixement parcial d'aquesta gran derrota per part del Kremlin és molt poc habitual i revela fins a quin punt ha estat un fort cop, també anímic, pels invasors.

En detall: Algunes veus dins de Rússia exigeixen responsabilitats i parlen de "traïció o negligència criminal" com és el cas de Serguei Mirónov, líder del partit Rússia Justa.

  • "Ni la intel·ligència ni la contraintel·ligència van actuar com calia", lamenta.
  • "Igor Girkin, excomandant dels separatistes prorussos al Donbass, assegura que els morts i ferits es podrien comptar a centenars en l'atac a Makíivka, i que el material militar allotjat a la caserna estava al descobert. Una imprudència "horrible", segons el bloguer militar Archangel Spetznaz Z.
  • "A qui se li va ocórrer la idea de col·locar un gran nombre de persones en un edifici, on fins i tot un ximple sap que encara que ataquin amb artilleria hi haurà molts ferits o morts? Als comandants militars no els importa res", carrega Archangel.

En profunditat: En algunes localitats russes s'han produït homenatges als caiguts. És el cas de la província de Samara, d'on provenien alguns dels soldats desplegats a Makíivka. No tots els soldats eren professionals, ja que alguns serien reservistes, un contingent reclutat en la mobilització parcial ordenada per Putin.

A partir d'ara: Griori Karasin, membre del Consell de la Federació russa i exviceministre d'Afers Exteriors, no només ha exigit venjança contra Ucraïna, sinó també una "anàlisi interna exigent" de les circumstàncies de l'atac.