Món Global
La parella en el vídeo de Tik Tok
Foto: La parella en el vídeo de Tik Tok | Twitter
Internacional

Condemnats una parella de tiktokers a 10 anys de presó a l'Iran

Temps de lectura: 2 minuts
La parella en el vídeo de Tik Tok
Foto: La parella en el vídeo de Tik Tok | Twitter

Un tribunal de l'Iran ha condemnat a una parella a deu anys i mig de presó per haver-se gravat fent tiktoks al carrer durant les protestes contra el govern del país. 

Per què és important? Més de 500 persones han perdut la vida i més de 18.000 han sigut detingudes durant l'onada de protestes contra el govern de l'Iran. 

Què en sabem? Les autoritats d'Iran han condemnat a una parella de joves, de 21 i 22 anys, a 10 anys i mig de presó per publicar a les seves xarxes socials un vídeo ballant a la plaça de la Llibertat, al centre de Teheran, on la noia no porta el vel. 

  • Un tribunal considera que Amir Ahmadi i Astiaj Haghighi són culpables dels delictes de "foment de la corrupció" i "conspiració contra la seguretat nacional per difondre propaganda" contra la República islàmica. 

En detall: La parella va ser detinguda el passat 1 de novembre per agents de paisà. Segons mitjans iranians, van ser colpejats a l'hora de la detenció. 

  • També s'apunta que cap dels dos acusats va tenir assistència d'un advocat durant el judici i es va rebutjar la seva petició de llibertat sota fiança.
  • La sentència, amb data del 20 de gener, prohibeix als acusats tenir activitat a Internet i sortir del país durant dos anys després de complir les seves condemnes. 

Context: A l'Iran les dones tenen prohibit ballar al carrer. I encara és més greu si ho fan amb un home, tot i que sigui la seva parella, com en aquest cas. 

  • L'ONG Iran Human Rights (IHR), va confirmar que s'han produït com a mínim 55 execucions en el país durant aquest primer mes de l'any. 
  • Almenys 107 podrien ser executades a causa de les manifestacions, en haver estat condemnades a la pena capital o per estar acusades de crims que podrien costar-los la pena de mort.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Tribunals