Món Global
Sara Khadem a una partida d'escacs
Foto: Sara Khadem a una partida d'escacs | International Chess Federation (FIDE)
Iran

La participant iraniana del mundial d'escacs sense vel: repte al règim

Sara Khadem a una partida d'escacs
Foto: Sara Khadem a una partida d'escacs | International Chess Federation (FIDE)

La Federació d'Escacs de l'Iran ha mostrat la seva sorpresa després que la jugadora d'escacs iraniana Sara Khadem competís sense vel durant el Mundial.

Per què és important? El gest s'ha interpretat com un suport tàcit a les protestes a l'Iran arran de la mort de la jove Mahsa Amini per portar el vel mal posat.

Què sabem? La jugadora d'escacs, de 25 anys, va competir el passat 26 de desembre en un campionat internacional d'escacs ràpids a la ciutat d'Almaty, al qual també es va presentar la iraniana Iguala Pourkashian, qui competeix en la selecció estatunidenca.

Què diuen? "No esperàvem que aquesta jugadora d'escacs fes això perquè havia participat en els tornejos anteriors complint les normes", ha expressat el seu president, Hasan Tamini, tal com ha informat aquest dimecres el portal de notícies Iran International.

Context: Khadem no és la primera iraniana que compateix sense vel.

  • L'escaladora iraniana Elnaz Rekabi, que va ser detinguda per les autoritats iranianes després de competir a Corea del Sud sense vel, va ser una de les primeres esportistes que, en el marc de les protestes, es va treure el hijab per a competir.

En detall: Els drets de les dones al món islàmic encara són greument vulnerats, però cada vegada hi ha més reivindicació i moviments que combaten les injustícies.

A partir d'ara: Khadem no té previst tornar a Iran i s'instal·larà amb la seva família a una ciutat espanyola. 

Categoria: Món Global