Món Global
Zelenski a Bakhmut
Foto: Zelenski a Bakhmut | Europa Press
Guerra a l'est

Rússia i Ucraïna intercanvien 180 presoners de guerra

Temps de lectura: 2 minuts
Zelenski a Bakhmut
Foto: Zelenski a Bakhmut | Europa Press

Rússia i Ucraïna han anunciat aquest dissabte un nou intercanvi de 180 presoners de guerra. Han estat 63 militars russos, entre ells alguns de "destacada importància" i 116 ucraïnesos, així com les restes mortals d'un voluntari britànic i un altre de neozelandès morts durant el conflicte.

Per què és important? El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat a l'Exèrcit acostar-se completament amb les regions de Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucraïna, abans que finalitzi el mes de març, segons ha afirmat la Intel·ligència d'Ucraïna.

Què ha dit Rússia? "Com a resultat d'un complex procés de negociació, 63 militars de les Forces Armades de la Federació Russa van ser tornats des de territori d'Ucraïna controlat per Kíev", segons va anunciar el Ministeri rus, que inclou entre els alliberats "individus de destacada importància".

  • El Ministeri de Defensa ha agraït a Emirats Àrabs Units els seus esforços de mediació per facilitar aquest intercanvi, segons una nota recollida per l'agència russa TASS.

Què ha dit Ucraïna? Per la seva banda, l'assessor de Presidència ucraïnès, Andriy Yermak, ha confirmat el retorn de 87 militars de les Forces Armades d'Ucraïna.

  • També s'hi sumen dos membres de les Forces Especials, vuit efectius del Servei d'Intel·ligència Militar, set de la Guàrdia Nacional, sis de la Policia Nacional, cinc del Servei de Vigilància fronterera, dos de l'Armada i un representant del Servei Estatal d'Emergències.

A més: El representant ucraïnès també ha confirmat la devolució de les restes mortals de dos voluntaris estrangers morts, el britànic Christopher Matthew Perry i el neozelandès Andrew Tobias Matthew, així com el cos sense vida d'un ucraïnès que va servir a la Legió Estrangera Francesa, identificat com a Yev Olegovich Kulik.

En context: El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, ha insistit aquest divendres durant el discurs diari que el procés d'adhesió d'Ucraïna a la Unió Europea ha de començar aquest 2023, després de finalitzar la cimera a Kíev amb diversos líders de la UE.

  • "Hi ha l'entesa que és possible iniciar aquest any les negociacions sobre l'adhesió d'Ucraïna a la Unió Europea", ha dit el líder ucraïnès a través del discurs nocturn per vídeo.
  • "Avui hi ha hagut molta confiança en aquest sentit durant la cimera. Parlem i estem parlant ja com a membres de la comunitat europea. I estem treballant per consagrar això per llei", ha afegit Zelenski.
Categoria: Món Global