Món Global
Edificis enderrocats a Turquia
Foto: Edificis enderrocats a Turquia | Europa Press
Desastre Natural

Més d'11.000 morts pels terratrèmols a Turquia i Síria

Actualitzat: Dimecres, 8 de febrer de 2023. 12:11
Temps de lectura: 2 minuts
Edificis enderrocats a Turquia
Foto: Edificis enderrocats a Turquia | Europa Press

Les autoritats turques i sirianes han elevat a més d'11.000 la xifra de morts a causa dels terratrèmols que es van tenir lloc aquest passat dilluns. 

Per què és important? El passat 6 de febrer dos forts terratrèmols van sacsejar part de Turquia i Síria. La xifra de morts no para de pujar i les tasques dels equips de rescat continuen per trobar possibles supervivents. 

Què en sabem? Els sismes han deixat més d'11.000 morts en els dos països. 

  • Turquia ja ha notificat 8.500 defuncions i Síria més de 2.500. 
  • La xifra de ferits s'enfila fins a més de 49.000. 

Situació actual: Els equips de rescat dels dos països, amb l'ajuda de desenes de països d'arreu del món, continuen treballant per salvar les persones amb vida que es puguin trobar sota les runes dels edificis enderrocats. 

  • El president turc, Recep Tayyip Erdogan, ha viatjat aquest dimecres a la zona afectada pels sismes, on visitarà diverses províncies.
  • El govern turc ha creat un Centre de gestió de Crisi en el Ministeri de Defensa per "enfrontar aquest gran desastre", amb el fi de transportar personal i l'equip de rescat a través d'un pont d'ajuda aèria. 
  • Erdogan ha declarat l'estat d'emergència durant tres mesos a les deu províncies afectades pels terratrèmols: "Estem fent front a un dels desastres més grans no només en la història de la República, sinó també de la regió i del món", ha manifestat.

Context: La zona afectada va patir dos terratrèmols consecutius.

En detall: A Turquia hi ha 10 ciutats afectades i amb centenars d'edificis enfonsats: Gaziantep, Kahramanmaras, Hatay, Osmaniye, Adiyaman, Malatya, Sanliurfa, Adana, Kilis i Diyarbakir. En aquesta última ciutat un centre comercial sencer ha col·lapsat.

  • A Síria s'han vist afectades 4 províncies pels dos grans terratrèmols: Alep, Latakia, Hama i Tartus.