Món Global
Centenars de presos a una presó del Salvador
Foto: Centenars de presos a una presó del Salvador | @MauricioOrtizES
Societat

Emmanillats i mig despullats: el trasllat de 2.000 presos de les 'maras' al Salvador

Temps de lectura: 2 minuts
Centenars de presos a una presó del Salvador
Foto: Centenars de presos a una presó del Salvador | @MauricioOrtizES

Sense samarreta, descalços, amb el cap rapat i les mans emmanillades per darrere. Així ha estat un trasllat massiu de presos, suposadament membres de les temudes maras al Salvador. 

Què en sabem? L'operatiu, digne de pel·lícula, va tenir lloc fa poc dies. El president del país llatinoamericà, Nayib Bukele, publicava aquest diumenge a Twitter un vídeo de 3 minuts que mostra el dispositiu format per centenars de policies. 

  • L'objectiu era traslladar 2.000 presos acusats de formar part d'aquests grups violents al Centre de Confinament del Terrorisme (CECOT), una immensa presó de 3 hectàrees de construcció i capacitat per a 40.000 presoners.
  • Des de l'aire, diversos helicòpters vigilaven el trasllat que es va realitzar en desenes d'autocars.
  • Els interns eren convocats a correcuita i amb el cap mirant el terra i s'arremolinaven entre ells per un recompte general abans de ser enviats a la presó. 

Què diuen? El vídeo, que l'han compartit més de 25.000 persones, està acompanyat d'un text que ha escrit el mateix president. 

  • "Avui, de matinada i en un sol operatiu, hem traslladat als primers 2.000 pandilleros al Centre de Confinament del Terrorisme. Aquesta serà la seva nova casa, on viuran durant dècades, barrejats, sense que puguin fer més mal a la població. Seguim...".
  • En un altre missatge, Bukele ha assenyalat: Els criminals no causen cap temor, un cop són espoliats de la protecció de l'Estat i dels polítics corruptes i organismes internacionals que els financen i els defensen."
  • Edwin Serpas, diputat, ha celebrat l'operatiu: "Per sobre de tot, protegim la població, els salvadorenys honrats ara surten als carrers amb pau i tranquil·litat. Hi ha alguna cosa que valgui més que això?".

El vídeo acumula comentaris que lloen aquest trasllat, però també centenars de comentaris, alguns contraris a aquesta pràctica perquè no contribueix a reintegrar els presos a la societat. 

  • De fet, organitzacions en defensa dels drets humans del Salvador han denunciat els suposats abusos d'aquesta manera de procedir.

 

Categoria: Món Global