Món Global
L'expresident dels Estats Units Donald J. Trump compareix al Tribunal Penal de Nova York a Nova York
Foto: L'expresident dels Estats Units Donald J. Trump compareix al Tribunal Penal de Nova York a Nova York | EFE/ Andrew Kelly
EUA

Judici a Trump, el primer expresident dels EUA imputat: per què se l'investiga?

Temps de lectura: 2 minuts
L'expresident dels Estats Units Donald J. Trump compareix al Tribunal Penal de Nova York a Nova York
Foto: L'expresident dels Estats Units Donald J. Trump compareix al Tribunal Penal de Nova York a Nova York | EFE/ Andrew Kelly

Donald Trump declara aquest dimecres davant un tribunal de Nova York acusat d'un delicte de falsificació arran d'un pagament a l'actriu porno Stormy Daniels per comprar el seu silenci.

Per què és important? L'empresari és el primer expresident dels EUA imputat per la justícia. 

El motiu: El 2016, l'actriu es va posar en contacte amb els mitjans de comunicació per explicar la relació sentimental que hauria mantingut la dona amb el polèmic magnat. 

  • L'advocat de l'expresident, Michael Cohen, va contactar amb Daniels i li va pagar 130.000 dòlars (120.000 euros) per comprar el seu silenci. 
  • Aquest pagament va tenir lloc poc abans de les eleccions que van portar Trump a la Casa Blanca i a dirigir la primera potència mundial durant 4 turbulents anys. 

Què en sabem? Hi ha pocs precedents amb el cas de Trump i no està clar que pugui prosperar.

  • Els fiscals sostenen que el pagament a l'actriu es va registrar com un honorari legal en la comptabilitat de l'organització de Trump i que això equival a la falsificació de registres comercials.
  • Aquest fet és una falta a Nova York, però es pot convertir en delicte si es demostra que aquesta falta va ser necessària per cometre un altre delicte. 
  • Els fiscals podrien argumentar que el millonari va violar la llei electoral perquè el seu intent d'ocultar els pagaments a Daniels pretenia amagar als seus potencials votants que va tenir una aventura amb aquesta dona.

Què diuen? Trump ha escrit un missatge minuts abans d'arribar al tribunal amb un marcat to victimista. 

  • "Sembla surrealista. Wow, em detindran. No em crec que això estigui passant als EUA".

El més nou: Trump ha estat, formalment, detingut a l'arribada del tribunal, tot i que els policies no li han posat manilles en cap moment, ni tampoc li han fet la famosa foto policial. Tampoc l'han retingut en cap cel·la. Sí que li han pres les empremtes dactilars i el jutge li llegirà els càrrecs que se li imputen.

  • Previsiblement, el magistrat escoltarà la seva versió i el deixarà en llibertat.
Categoria: Món Global