Món Global
Papa Francesc
Foto: Papa Francesc | Evandro Inetti / Europa Press
Esglèsia

El papa Francesc dona veu i vot a dones i laics per primer cop

Temps de lectura: 2 minuts
Papa Francesc
Foto: Papa Francesc | Evandro Inetti / Europa Press

El Papa ha decidit concedir el dret de vot a les dones i els laics que siguin escollits per participar com a membres en el Sínode de la Sinodalitat.

Per què és important? És una decisió sense precedent a l'Església catòlica, ja que fins ara només els bisbes podien votar el document final d'una d'aquestes trobades.  

Què és? El Sínode dels Bisbes és una institució eclesial que exerceix d'òrgan consultiu. Reuneix bisbes d'arreu del món al Vaticà i té la missió d'assessorar el Papa en qüestions determinades.

Què en sabem? Segons han explicat els organitzadors de l'Assemblea General Ordinària del Sínode, amb els nous canvis, cinc religioses s'uniran a cinc sacerdots com a representants amb dret a vot dels ordes religiosos.

  • Deu bisbes seran "substituïts per cinc religioses i cinc religiosos pertanyents a instituts de vida consagrada, elegits per les organitzacions representatives respectives" i amb dret a vot.
  • El pontífex ha decidit que també els laics, homes i dones, que participin en el Sínode tindran dret a votar.
  • Ha eliminat la figura dels auditors a l'assemblea i, al seu lloc, ha afegit a "70 membres més, no bisbes, que representin altres fidels".
  • "A l'hora d'identificar-los, s'haurà de tenir en compte no només la cultura general i la prudència, sinó també els coneixements, tant teòrics com pràctics, així com la seva participació en diverses capacitats en el procés sinodal", diuen des de l'Assemblea General Ordinària del Sínode.

Context: Aquesta és una reivindicació històrica de les dones amb la qual el papa Francesc reflecteix el seu desig de donar més responsabilitat a les dones i laics en la presa de decisions a l'Església catòlica.

  • El febrer de 2021, el pontífex va triar per primera vegada una dona com a subsecretària del Sínode dels Bisbes, la religiosa francesa Nathalie Becquart, qui va estar acompanyada de l'espanyol de l'orde de Sant Agustí Luis Marín de San Martín.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Església