Món Global
Dones amb hijab i nicab
Foto: Dones amb hijab i nicab | Ajuntament de Barcelona
Unió Europea

Prohibit el hijab a la feina: la justícia europea avala la decisió d'una empresa

Temps de lectura: 2 minuts
Dones amb hijab i nicab
Foto: Dones amb hijab i nicab | Ajuntament de Barcelona

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europa (TJUE) defensa una entitat de Bèlgica que va prohibir a una treballadora portar hijab i considera que no vulnera els drets i llibertats religioses de la dona.

Per què és important? La prohibició del vel islàmic o hijab als països de la Unió Europea fa anys que és un debat recurrent i alguns països ja tenen legislació sobre aquest símbol religiós.

  • Les legislacions de França, Bèlgica i Alemanya, per exemple, van des de la prohibició de dur-lo en feines de cara el públic i escoles, fins a prohibir-ne l'ús a tots els espais públics. 

Què ha dit? L'advocat del TJUE ha justificat la prohibició als treballadors de portar signes religiosos quan es persegueixi una "finalitat legítima". Ha apuntat, però, que "els mitjans per aconseguir aquesta finalitat" han de ser "adequats i necessaris".

  • El tribunal apunta que la mesura no és una discriminació directa si s'aplica "de manera general i indiferenciada".
  • I tampoc és una discriminació indirecta si persegueix una "finalitat legitima".

A més, estableix que si es tracta d'una entitat pública, la neutralitat religiosa és una "finalitat legítima" pel "respecte a les conviccions" dels ciutadans.

  • També apunta a la "necessitat de tractar de manera igualitària i no discriminatòria els usuaris del servei públic".

Què sabem? L'empresa de Bèlgica va prohibir a la treballadora que portés el vel islàmic i va justificar que pretenia mantenir la neutralitat religiosa.

  • La dona va denunciar els fets perquè considerava que se li estava vulnerant la llibertat religiosa.

D'on venim? Bèlgica va aprovar el 2011 una llei que prohibia l'ús del vel integral o burca en els espais públics.

  • El Tribunal de Drets Humans d'Estrasburg va avalar aquesta llei perquè va considerar que no era una discriminació sinó "una opció de societat".
  • En definitiva, Estrasburg va establir que prohibir el burca no anava en contra de "la vida privada i familiar, la llibertat de pensament ni la de religió".
Categoria: Món Global