Món Global
Open Arms rescatant migrants
Foto: Open Arms rescatant migrants | Open Arms
Societat

Desmuntada una de les grans teories racistes sobre els rescats de migrants

Actualitzat: Divendres, 4 d'agost de 2023. 12:38
Temps de lectura: 1 minut
Open Arms rescatant migrants
Foto: Open Arms rescatant migrants | Open Arms

Rescatar migrants al mar no fa "efecte crida". Aquesta és la conclusió d'un estudi elaborat per investigadors de la Universitat de Potsdam (Alemanya) i que desmenteix les teories racistes que apunten que els rescats al Mediterrani fan augmentar les migracions.

Per què és important? Les operacions de cerca i rescat d'embarcacions amb migrants i la presència de les ONGs al Mediterrani entre el 2011 i el 2020 no han fet augmentar les migracions. 

En profunditat: L'estudi insisteix que els rescats no fan augmentar el flux migratori i tot apunta que hi ha altres factors que hi influeixen com ara els preus altíssims, els conflictes o les catàstrofes naturals.

  • Per extreure aquestes conclusions, l'equip científic va estudiar els canvis en el nombre d'intents de travesses entre el 2011 i el 2020 en el tram entre el nord d'Àfrica i Itàlia és una de les rutes que més utilitzen els migrants, refugiats i demandants d'asil que intenten arribar a Europa.

Al detall: Els resultats de la investigació els ha publicat la revista Scientific Reports. L'article també està signat per científics de la Universitat de Harvard, als Estats Units. 

Què diuen? L'autora principal de la investigació, Alejandra Rodríguez Sánchez, ha assegurat a EFE que "no hem trobat cap evidència empírica que les operacions de rescat atraguessin més migrants".

Categoria: Món Global
Etiqueta: Migracions