Món Global
Fotografia d'Amhara, Etiòpia
Foto: Fotografia d'Amhara, Etiòpia | Wikimedia Commons
Conflictes

Catalans atrapats en mig d'un conflicte armat a Etiòpia i sense data de tornada

Temps de lectura: 3 minuts
Fotografia d'Amhara, Etiòpia
Foto: Fotografia d'Amhara, Etiòpia | Wikimedia Commons

Un grup de turistes catalans estan atrapats a Etiòpia des de fa vuit dies quan va començar un conflicte armat entre paramilitars i l'exèrcit del país. Ara per ara, el govern ha perdut el control de la zona on es troben els catalans, i les autoritats no hi poden accedir per ajudar-los.

Per què és important? Diversos testimonis han pogut parlar amb mitjans de comunicació i han explicat la precària situació en què es troben i el neguit que tenen i que no para de créixer. La consellera d'Acció Exterior, a més, ha declarat que, de moment, no hi ha res a fer.

Què en sabem? Un grup de catalans havia triat Etiòpia com a país de destí per al seu viatge d'estiu. Fa vuit dies, es van trobar de sobte enmig d'un conflicte armat entre les milícies Fano i l'exèrcit a la regió d'Amhara.

  • Turistes de diferents nacionalitats es van refugiar en establiments, però ara no poden escapar de la zona i els esforços diplomàtics, per ara, no estan donant resultat.

La situació actual: Els avions no poden sortir perquè tots els aeroports estan tancats a la regió, les carreteres estan controlades pels militars i les comunicacions estan també restringides.

D'on venim? El govern federal d'Etiòpia va declarar la setmana passada l'estat d'emergència al territori.

  • Ara els països que tenen ciutadans atrapats a la zona fan pressió per trobar una manera segura de poder evacuar-los del país.

Què diuen? La consellera d'Acció Exterior, Meritxell Serret, ha declarat en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, que "hem de mirar com podem anar fent aquest acompanyament, amb una situació delicada i complexa com la que estem vivint. Hi porten vuit dies i ara com ara no hi ha cap data ni se'n pot donar cap".

  • El mateix mitjà ha pogut parlar també amb la guia dels catalans a Etiòpia, Noèlia Bertran, que ha expressat que "cada vegada hi ha més nervis. La veritat és que tinc molta sort i el grup està aguantant molt bé. Cadascú porta els nervis per dins i s'estan ajudant entre ells moltíssim. Estem bé, estem bé de salut, però esperant i desesperats."
  • Per altra banda, El món a Rac1 ha parlat amb la Núria una de les catalanes atrapades qui ha explicat que les habitacions estan "plenes de puces i mosquits, no hi ha aigua corrent i el menjar és molt precari".

Visió global: L'exèrcit ha recuperat part de la segona ciutat més important de la zona.

  • Els rebels van alçar-se contra el govern federal que volia integrar-los a les forces armades. Fa ja una setmana que la zona d'Amhara està en joc.
Categoria: Món Global
Etiquetes: Guerra Turisme