Món Global
Un cigarret de cànnabis.
Foto: Un cigarret de cànnabis. | Elsa Olofsson / Flickr
Cànnabis

Alemanya aprova legalitzar el consum controlat de la marihuana

Temps de lectura: 2 minuts
Un cigarret de cànnabis.
Foto: Un cigarret de cànnabis. | Elsa Olofsson / Flickr

El govern de coalició alemany ha aprovat en Consell de Ministres el projecte de llei per legalitzar el consum controlat de cànnabis. El text aposta per despenalitzar la possessió de fins a 25 grams de droga i l'autocultiu de fins a tres plantes de marihuana.

Per què és important? Alemanya fa front a un increment del consum entre menors d'edat i a un augment de la criminalitat. En aquests moments el 50% dels delictes vinculats a les drogues al país tenen a veure amb el cànnabis.

En detall: El text aprovat estableix que els majors de 18 anys podran adquirir un màxim de 25 grams de cànnabis, amb un màxim de 50 grams al mes.

  • La compra es podrà fer a través d'associacions creades específicament amb aquesta finalitat, que tindran llicència per al cultiu. Per poder comprar en aquestes, però, caldrà ser-ne membre.
  • Regular els espais de venda s'espera que garanteixi que els ciutadans es decantin abans per les associacions que pel mercat negre, i així es pugui combatre la presència d'aquest al país.

A més, la mesura recull el llançament d'una campanya de conscienciació per alertar dels perills del consum d'aquesta substància en nens i adolescents.

  • També s'ampliaran els programes de prevenció per conscienciar als joves.

Què en diuen? El ministre de Sanitat, Karl Lauterbach, socialdemòcrata, es va mostrar confiat dient que "crec que podem fer retrocedir el mercat negre" i que la mesura és un "viratge a llarg termini en la política de drogues alemanya".

  • També ha remarcat que "cada jove sabrà: si consumeixo cànnabis de forma regular, estic malmetent el meu cervell, tindré més possibilitats de desenvolupar brots psicòtics, puc tenir trastorns d'atenció no reversibles".

Tot i això, l'aprovació de la llei està generant gran controvèrsia al país. Les organitzacions de consumidors apuntes que la mesura es queda curta i imposa límits massa estrictes.

  • En canvi, l'oposició democristiana alerta d'una "pèrdua de control" i un risc per a la població.

En dades: Segons l'oficina d'estadística estatal, el 34% dels alemanys ha consumit alguna vegada marihuana, i el 8,8% ho han fet en l'últim mes.

Categoria: Món Global
Etiquetes: Marihuana Alemanya