Món Global
Votació dels eurodiputats al Parlament Europeu d'Estrasburg
Foto: Votació dels eurodiputats al Parlament Europeu d'Estrasburg | Unió Europea
Cas Pegasus

Europa reclama a Espanya que tregui l'aigua clara sobre l'ús de Pegasus

Temps de lectura: 2 minuts
Votació dels eurodiputats al Parlament Europeu d'Estrasburg
Foto: Votació dels eurodiputats al Parlament Europeu d'Estrasburg | Unió Europea

Un nou informe del Consell d'Europa reclama al govern espanyol resoldre els fets de l'espionatge amb Pegasus, Candiru i altres softwares d'espionatge.

Per què és important? Espanya ha estat categoritzada al mateix nivell que Azerbaitjan, Polònia, Hongria i Grècia sobre l'ús d'aquests sistemes.

En detall: L'informe posa el focus en les autoritats espanyoles i reclama a l'estat una "immediata, independent i efectiva" sobre els casos confirmats i a reparar el dany que s'ha causat a les víctimes que han patit "abusos il·legals", així com aplicar sancions als organismes que han fet un ús "inadequat" del programa. 

Context: Segons apunta el document, Espanya és un dels 14 països de la Unió Europea dels quals es té constància que van adquirir Pegasus a l'empresa israeliana NSO, desenvolupadora del programa.

  • Fins a 65 persones vinculades al moviment independentista van ser presumptament espiades amb aquest sistema de software.
  • De moment s'ha confirmat l'espionatge a 18 persones entre elles el president de la Generalitat, Pere Aragonès; l'expresident i eurodiputat de Junts, Carles Puigdemont, i diversos membres de l'ANC i Òmnium Cultural.

Què han dit? Per la senadora i única membre independentista de l'Assemblea Parlamentària del Consell d'Europa, Laura Castel, l'esborrany de l'informe aprovat aquest divendres és "molt important" perquè "afegeix pressió sobre l'Estat per fer una investigació efectiva sobre el Catalangate".

  • "Celebrem que el comitè hagi aprovat aquest informe per amplíssima majoria i instem a l'Estat a complir amb totes les resolucions internacionals que empenyen a donar resposta a l'espionatge il·legal amb Pegasus", ha afegit.

Previsions: El Consell d'Europa també ha instat a Espanya a presentar la informació davant seu i la Comissió de Venècia sobre l'ús de Pegasus i altres sistemes d'espionatge similars en un termini màxim de tres mesos.

Categoria: Món Global