Món Global
La protesta de viticultors francesos contra les importacions de vi espanyol
Foto: La protesta de viticultors francesos contra les importacions de vi espanyol | EFE
Protesta

Per què els francesos boicotegen els camions espanyols i llancen el vi a terra?

Temps de lectura: 2 minuts
La protesta de viticultors francesos contra les importacions de vi espanyol
Foto: La protesta de viticultors francesos contra les importacions de vi espanyol | EFE

Els viticultors francesos estan en peu de guerra contra les importacions de vi espanyol i han protagonitzat una polèmica acció: a la frontera amb Espanya, han bloquejat el pas de camions espanyols i han llançat a terra els seus vins.

En resum: Uns centenars de viticultors dels departaments francesos d'Aude i Pirineus Orientals han bloquejat el pas fronterer de Le Perthus per tallar el trànsit i atacar la càrrega dels camions que entraven al territori francès.

  • El resultat, una imatge cridanera i que segur que fereix la sensibilitat de no només els amants dels vins, sinó també a productors, distribuïdors i els professionals que s'hi dediquen.
  • La calçada ha quedat tenyida de vermell pels rius de vi negre que han llençat a terra.

Els motius: Els viticultors del sud de França demanen mesures econòmiques per ajudar a la indústria del vi de la regió. Han registrat una collita dolenta per les condicions climàtiques que travessen i la inflació, i asseguren estar "arruïnats", segons el Syndicat des Vignerons de l'Aude (SVA).

  • En aquest context, carreguen contra el producte espanyol. Creuen que el vi importat des del nostre país contribueix a la crisi del sector en competir amb ells amb unes altres condicions.

Reaccions: El Ministeri d'Agricultura i el d'Afers Exteriors estan en converses amb el govern francès perquè "aquests actes atempten contra la lliure circulació de mercaderies a la Unió Europea".

  • "El Govern espera i desitja que aquests actes il·legals no es tornin a produir", segons l'executiu espanyol, reclamació que fa seva la Confederació Espanyola de Transport de Mercaderies (CETM) i la Unió de Petits Agricultors (UPA).
  • Per la seva banda, els Mossos d'Esquadra han estat requerits per tractar de redirigir el pas de camions des de Catalunya per evitar l'acció dels francesos.
Categoria: Món Global
Etiquetes: França Gastronomia