Món Global
Detinguts per la policia a l'incident de la cadena de televisió equatoriana
Foto: Detinguts per la policia a l'incident de la cadena de televisió equatoriana | Twitter / @PoliciaEcuador
Equador

Què passa a l'Equador? Inseguretat, segrestos i violència en directe a la TV

Temps de lectura: 3 minuts
Detinguts per la policia a l'incident de la cadena de televisió equatoriana
Foto: Detinguts per la policia a l'incident de la cadena de televisió equatoriana | Twitter / @PoliciaEcuador

L'Equador es troba immers en un esclat de violència i inseguretat que ha portat al president, Daniel Noboa, a declarar l'estat d'excepció davant els atacs produïts pels càrtels a diversos punts del país.

Per què és important? El conflicte ve de lluny, però ara el terror i la inseguretat s'ha instaurat a tot el país després dels diversos incidents de les xarxes de narcotràfic a sis presons equatorianes.

Què en sabem? Aquest dimarts sis encaputxats armats han irromput en directe al canal de televisió TC, a Guayaquil, i han pres com a ostatges els seus treballadors.

  • Mentre el senyal del canal estava en directe, membres de grups delictius han aparegut a les instal·lacions i han començat a disparar.
  • A les imatges, es pot veure com els treballadors de la cadena demanen ajuda a la policia i, quaranta minuts més tard, es talla la retransmissió.
  • Finalment, l'assalt ha acabat amb l'arrest de 13 persones i l'alliberament dels treballadors retinguts.

D'on venim? El president de l'Equador, Daniel Noboa, ha decretat aquest dilluns l'estat d'excepció davant de la situació d'inseguretat que viu el país.

  • L'objectiu és que les forces armades intervinguin a les presons, que es troben sotmeses en una espiral de violència pels atacs de grups de narcotràfic.
  • Aquest dimarts, Noboa ha declarat "l'existència d'un conflicte armat intern" al país.
  • En un text, declara 22 bandes com a organitzacions terroristes, com la de Los Águilas, la colla Los Lobos, els coneguts Latin Kings, la banda criminal Los Tiburones o la vinculada amb el càrtel del narcotràfic mexicà, Los Choneros, entre altres.

En detall: Sembla, però, que l'estat d'excepció que ha instaurat el president durant 60 dies amb toc de queda nocturn, no està donant els fruits esperats.

  • La violència ha acabat d'esclatar aquest dimarts amb explosions, segrestos de policies i atacs a presons.

Context: El conflicte ve de lluny. Diversos governs anteriors ja havien decretat l'estat d'excepció per mirar de fer front la crisi carcerària i de seguretat que afecta el país des que es va convertir en un punt clau de la ruta de la cocaïna a Sud-amèrica.

En profunditat: L'escalada de violència va començar després de la fuga de la presó del líder narco José Adolfo Macías Villamar, àlies Fito.

  • Fito és el cap de la banda de 'Los Choneros', a qui consideren el responsable de l'assassinat de Villavicencio.
  • El narco es va fugar quan era traslladat a la presó de màxima seguretat de La Roca, a Guayaquil. Aquest fet va venir acompanyat d'incidents carceraris a fins a sis presons, motins i segrestos de treballadors penitenciaris.
Categoria: Món Global
Etiqueta: Crim